Teatr Muzyczny Roma w Warszawie – dawna Operetka Warszawska, teatr musicalowy mieszczący się w Warszawie, przy ul. Nowogrodzkiej 49. Sala widowiskowa jednorazowo może pomieścić 947 osób, scena główna teatru ma wymiary 17 m x 24 m. W sezonie artystycznym 2009/2010 teatr wzbogacił się o druga mniejszą scenę, nazwaną Scena Nova. Opiekę nad tą sceną sprawuje Jerzy Satanowski
Na jego deskach polską premierę miały następujące musicale:
Crazy For You
Piotruś Pan
Miss Saigon
Grease
Koty
Taniec Wampirów
Akademia Pana Kleksa
Upiór w operze
Najlepsze z Romy – koncert najpopularniejszych piosenek wszystkich musicali wystawianych w Romie
Aladyn JR
Aktualnie w repertuarze znajduje się musical Les Misérables (poprzednio wystawiony w Teatrze Muzycznym w Gdyni) oraz "Aladyn JR". Trwają przygotowania do polskiej premiery musicalu "Deszczowa piosenka", którego polska premiera jest planowana na jesień 2012.
Kilka słów odemnie? Uwielbiam ten teatr, przeżywam w nim niezapomniane chwile. Musicale są barwne, pełne życia. Byłam na "Upiorze w operze", "Aladynie JR", "Taniec Wampirów", niedawno kupiłam bilet na "Deszczową piosenkę" i nie mogę się doczekać kiedy zobaczę spektakl na własne oczy.
Czekam na Wasze odczucia związane z tym magicznym miejscem