Produkcja żywności

Off Topic: dyskusje o wszystkim i o niczym
koja
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 151
Rejestracja: 28 sty 2018, 21:25

Produkcja żywności

Postautor: koja » 30 maja 2019, 11:52

Czy zastanawialiście się kiedyś w jaki sposób produkowane jest to co jemy? szczególnie to wszystko co zapudełkowane, zapuszkowane, dania gotowe do odgrzewania w mikrofalówce. Ciekawi mnie czy to sama chemia czy jest w tym coś zdrowego, macie jakąś wiedzę na ten temat?
bella3
Level 1
Level 1
Posty: 441
Rejestracja: 15 kwie 2013, 12:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Produkcja żywności

Postautor: bella3 » 31 maja 2019, 13:49

Na każdym produkcie masz podany skład, sporo z nich można kupić bez konserwantów typu benzoesan sodu, bez długiej listy EEE. Ale trzeba się naszukać nie powiem. Mój wujek zajmuje się przetwórstwem, mówi że nie da się wszystkiego zrobić naturalnie ale dania z krótkim terminem ważności, odpowiednio zabezpieczone i zamknięte można przygotować bez szkodliwych chemicznych substancji. On bazuje na wysokiej jakości warzywach, ich dostawą zajmuje się ta firma http://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasta-pesto/ a to pesto bazyliowe wykorzystują w wielu daniach gotowych typu fit. Sprzedaż idzie czyli ludziom smakuje. Ja osobiście wyczuwam jak coś jem ile w tym jest naturalnych składników a ile chemii. Nawet nie muszę czytać składów.
Pestka
Level 2
Level 2
Posty: 521
Rejestracja: 09 kwie 2018, 18:03

Re: Produkcja żywności

Postautor: Pestka » 13 cze 2019, 13:41

Produkcja żywności może być całkiem opłacalna pod warunkiem, że będziesz oferować klientom naprawdę dobre produkty. Na każdej linii produkcyjnej przydaje się nowoczesna aparatura, która pomaga w kontrolowaniu procesów produkcji. Bardzo dobrą i precyzyjna aparaturę pomiarową oferuje firma Industa http://industa.pl/ . To specjaliści od urządzeń pomiarowych. Przed wdrożeniem aparatury przygotowują dokładną analizę, co pozwala na dokładne dopasowanie urządzeń do potrzeb konkretnej linii produkcyjnej.
jjusti18
Level 3
Level 3
Posty: 1036
Rejestracja: 26 mar 2017, 22:43

Re: Produkcja żywności

Postautor: jjusti18 » 23 cze 2019, 10:12

W takim miejscu bardzo ważna jest odpowiednia higiena. To, żeby nie tylko podłogi, ściany były czyste, ale również maszyny, czy naczynia. Warto więc postarać się o specjalistyczna chemię, która perfekcyjnie rozprawi się z brudem. A taką znajdziecie tutaj http://srodkiczystosci.com.pl . Sama często kupuję u nich środki chemiczne i jestem w pełni z nich zadowolona.
Lilka2
Level 1
Level 1
Posty: 333
Rejestracja: 16 wrz 2018, 01:08

Re: Produkcja żywności

Postautor: Lilka2 » 27 cze 2019, 15:05

Higiena to jedna sprawa, druga to bezpieczenstwo. Pracujac w srodowisku maszyn musimy wiedziec, ze mozemy byc narazeni na rozne skutki wynikajace z awarii i usterek maszyn produkcyjnych. Z tego tez wzgledu powinnismy zainwestowac w dobre systemy zabezpieczajace dla przemyslu jakie np oferuje firma Corona https://corona.org.pl/ Ich produkty sprawdzaja sie w kazdych warunkach - w odpowiednim czasie poinformują jesli cos jest nie tak - dzieki temu zagwarantujemy sobie bezpieczenstwo i bedziemy w stanie zapobiec awariom.
polina7
Level 1
Level 1
Posty: 471
Rejestracja: 17 mar 2018, 23:24

Re: Produkcja żywności

Postautor: polina7 » 08 lut 2020, 20:09

Prowadząc tego typu firmę warto stawiać na profesjonalne rozwiązania. Trzeba dbać o jakość. Właśnie dlatego warto pomyśleć o zakupie chromatografu jonowego. Tutaj https://www.metrohm.com/pl-pl/przeglad- ... ia-jonowa/ poczytajcie sobie na ten temat. Uważam, że do tego typu analizy trzeba mieć dobre i sprawdzone produkty.

Wróć do „Off Topic”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość