Domowy ketchup
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Domowy ketchup
Składniki:
800 g pomidorów
250 g papryki czerwonej (bez gniazd nasiennych)
150 g cebuli
60 ml wody
60 ml octu winnego
50 g cukru
1 ząbek czosnku
2 kostki rosołowe
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1 Żelfix 2:1
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, następnie obrać ze skóry, wykroić zdrewniałe części, gniazda nasienne wydrążyć przy pomocy łyżeczki. Miąższ pomidorów włożyć do garnka, zagotować, następnie wylać na sito i przetrzeć. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, usunąć białą skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, posiekać. Warzywa i przetartą masę przełożyć do garnka, dodać wodę, ocet winny, cukier, czosnek rozgnieciony w prasce, kostki rosołowe. Całość zagotować, dodać przyprawy i Żelfix. Mieszając gotować ok. 15 minut. Gorący ketchup nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.
źródło: www.oetker.pl
800 g pomidorów
250 g papryki czerwonej (bez gniazd nasiennych)
150 g cebuli
60 ml wody
60 ml octu winnego
50 g cukru
1 ząbek czosnku
2 kostki rosołowe
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1 Żelfix 2:1
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, następnie obrać ze skóry, wykroić zdrewniałe części, gniazda nasienne wydrążyć przy pomocy łyżeczki. Miąższ pomidorów włożyć do garnka, zagotować, następnie wylać na sito i przetrzeć. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, usunąć białą skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, posiekać. Warzywa i przetartą masę przełożyć do garnka, dodać wodę, ocet winny, cukier, czosnek rozgnieciony w prasce, kostki rosołowe. Całość zagotować, dodać przyprawy i Żelfix. Mieszając gotować ok. 15 minut. Gorący ketchup nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.
źródło: www.oetker.pl
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Domowy ketchup
Widziałam kiedyś podobny przepis, tylko, że był zrobiony na czerwonym winie - to dodało mu takiej głębi smaku.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Domowy ketchup
Ja bardzo często robię sos czosnkowy. Razem z ketchupem to najczęściej stosowane przeze mnie dodatki.
-
- Forumowicz
- Posty: 24
- Rejestracja: 25 cze 2018, 11:22
Re: Domowy ketchup
Fajny przepis, będę musiał przetestować.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Domowy ketchup
Te w słoiczku często mają dobry skład. Ale warto to jeszcze sprawdzać.
-
- Forumowicz
- Posty: 10
- Rejestracja: 04 sty 2019, 15:08
-
- Forumowicz
- Posty: 40
- Rejestracja: 30 sie 2017, 13:20
Re: Domowy ketchup
z ciekawości kupiłem ketchup w słoiczku z włocławka. Po pierwszych testach smak mi bardzo odpowiada. Jest pomidorowy i gęsty. a takie właśnie lubię.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Domowy ketchup
Też mi ten ketchup smakuje. Ale jest raczej trudno dostępny.
-
- Forumowicz
- Posty: 18
- Rejestracja: 05 maja 2019, 11:47
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Domowy ketchup
Ja lubię jeszcze dodawać sosu worcester do ketchupu. Nabiera wtedy charakteru.
-
- Forumowicz
- Posty: 23
- Rejestracja: 22 cze 2017, 08:32
Re: Domowy ketchup
Samodzielnie nigdy nie robiłam, ale jadłam kiedyś u koleżanki domowy ketchup i bardzo mi smakował.
- Graace
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 maja 2019, 14:57
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Domowy ketchup
Próbował ktoś z Was go zrobić? Jak wyszedł?
- isskaAa
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 lis 2019, 13:21
Re: Domowy ketchup
Serio domowy ketchup? A zna ktoś może jakiś fajniejszy przepis na sos niż ketchup? Jakiś np. sos kanapkowy? Macie jakieś pomysły?
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Domowy ketchup
Dobry jest z jogurtu i kolendry. Wszystarczy zmiksować te składniki.
-
- Forumowicz
- Posty: 108
- Rejestracja: 28 sty 2019, 11:45
Re: Domowy ketchup
za dużo zabawy, raz próbowałam i jednak wolę gotowe, kotlin z piekła rodem to mój ulubiony, uwielbiam pikantne sosy
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość