1 torebka (ok.50 dag) makaronu np. świderki, kolanka rurki,
3 strąki kolorowej papryki,
2 papryczki chili,
1 por,
1 cebula,
1 młoda cukinia,
1 bakłażan,
20 dag pieczarek,
4 pomidory,
2 szklanki śmietany 12%,
3 jajka,
l10 dag żółtego sera,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2-3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
słodka i ostra papryka w proszku,
zioła prowansalskie,
Gałka muszkatołowa,
sól lpieprz,
tłuszcz do formy,
Przygotowanie
1.Warzywa i pieczarki oczyść, opłucz. Pieczarki, por i chili pokrój w plasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a bakłażan i cukinię w grubą kostkę. W garnku zagotuj posolony wrzątek. Wrzuć makaron. Ugotuj na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą. 2.Ser zetrzyj. Śmietanę wymieszaj z roztrzepanymi jajkami. Dodaj ser. Przypraw gałką muszkatołową. Warzywa i pieczarki smaż 5-6 minut na rozgrzanym oleju z masłem. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Przypraw roztartym czosnkiem, mieloną papryką, ziołami, solą i pieprzem. 3.Formę posmaruj tłuszczem. Układaj na przemian warstwy makaronu i podsmażonych warzyw. Każdą warstwę polewaj mieszanką śmietany, sera i jajek. Na wierzchu zapiekanki połóż pokrojone w plastry pomidory. Piecz około 30 min w temp. 180 st.