czy rezonnas daje jednoznaczne wyniki?
-
- Forumowicz
czy rezonnas daje jednoznaczne wyniki?
witam,
od jakiegos czasu mecze sie z powracającymi bólami głowy, zmeczeniem oraz kłopotami ze snem. Na początku oczywiście myślano że to stres choroba naszego wieku, ale nic mi nie przechodzi a nie mam za bardzo go duzo obecnie. Brałam lekki ziołowe na sen, przeciwbólowe na głowe, a i tak nie ma poprawy. Ostatnio mój lekarz stwierdził że to może zmiany jakies neurologiczne i przydałby się rezonans. Czy ktoś miał tu robiony rezonans głowy i w jakich przypadkach był on potrzebny?
od jakiegos czasu mecze sie z powracającymi bólami głowy, zmeczeniem oraz kłopotami ze snem. Na początku oczywiście myślano że to stres choroba naszego wieku, ale nic mi nie przechodzi a nie mam za bardzo go duzo obecnie. Brałam lekki ziołowe na sen, przeciwbólowe na głowe, a i tak nie ma poprawy. Ostatnio mój lekarz stwierdził że to może zmiany jakies neurologiczne i przydałby się rezonans. Czy ktoś miał tu robiony rezonans głowy i w jakich przypadkach był on potrzebny?
-
- Forumowicz
A może to od kręgosłupa? Tak z opisu można by wywnioskować. Ja tak miałam, to od siedzącego trybu pracy, do tego przeciążenia itp.
[ Dodano: 2013-09-01, 17:29 ]
Miałam zrobiony MR właśnie ze względu na silne (albo nawet bardzo silne) bóle głowy. Pomysłów lekarz miał wiele, migrena przede wszystkim... Brałam prochy, nie przechodziło... Już się bałam, że mam guza jakiegoś... Dostałam skierowanie na MRI właśnie. Myślę, że warto zrobić, tylko niestety długo się czeka. A badanie na pewno rozjaśni wszelkie wątpliwości także polecam Ci je zrobić.
[ Dodano: 2013-09-01, 17:29 ]
Miałam zrobiony MR właśnie ze względu na silne (albo nawet bardzo silne) bóle głowy. Pomysłów lekarz miał wiele, migrena przede wszystkim... Brałam prochy, nie przechodziło... Już się bałam, że mam guza jakiegoś... Dostałam skierowanie na MRI właśnie. Myślę, że warto zrobić, tylko niestety długo się czeka. A badanie na pewno rozjaśni wszelkie wątpliwości także polecam Ci je zrobić.
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
Daje bardzo dużo taki rezonans. Przykład mój. Miałem problemy z plecami, poszedłem najpierw na rentgen, ale tam nic nie pokazało. Poszedłem na rezonans i okazało się, że mam naderwane kilka mięśni oraz rezonans świetnie pokazał, które miejsca są najbardziej obciążone. Z wynikami poszedłem do neurologa, który dał mi specjalny zestaw ćwiczeń i mi pomogło.
-
- Forumowicz
aaaa i właśnie sie na tym zstanawiałam czy warto isc, dzieki sxaxex.
moj lekarz raczej nie jest człowiekiem do pogawetek a podczas wizyty tez ja nie miałam tylu pytan co teraz mam.
A czy wiecie czy wiecie czy rezonans głowy jest lepszy z kontrastem czy bez?
[ Dodano: 2013-09-06, 22:59 ]
bo mysle isc prywatnie zoribc, to mi doradza czy jak? bo od czego zalezy czy ten kontras daja?
[ Dodano: 2013-09-06, 23:07 ]
a to juz wiem, lekarz mi musi okreslic czy mam miec kontrast -czy podejrzewa cos z naczynami. to musze odiwedzic i tak jeszcze mojego lekarza i sie dowiedziec
moj lekarz raczej nie jest człowiekiem do pogawetek a podczas wizyty tez ja nie miałam tylu pytan co teraz mam.
A czy wiecie czy wiecie czy rezonans głowy jest lepszy z kontrastem czy bez?

[ Dodano: 2013-09-06, 22:59 ]
bo mysle isc prywatnie zoribc, to mi doradza czy jak? bo od czego zalezy czy ten kontras daja?
[ Dodano: 2013-09-06, 23:07 ]
a to juz wiem, lekarz mi musi okreslic czy mam miec kontrast -czy podejrzewa cos z naczynami. to musze odiwedzic i tak jeszcze mojego lekarza i sie dowiedziec
-
- Forumowicz
Tak, o tym czy badanie będzie z kontrastem czy bez zadecyduje lekarz.
[ Dodano: 2013-09-09, 05:56 ]
Po MR dostajesz płytę z wynikiem oraz opis badania. Z opisem kierujesz się znów do specjalisty kierującego Ciebie na MR, i on Tobie na podstawie opisu powie, co jest przyczyną bólu głowy. Samemu z opisu raczej nic się nie wywnioskuje, takim językiem jest napisany.
[ Dodano: 2013-09-09, 06:00 ]
Tak to właśnie jest z tymi pytaniami - zawsze najwięcej ich pojawia się jak już nie ma możliwości spytać lekarza. Czyli w domu.
Poczytaj na necie, znajdziesz duuużo informacji. Chyba że idziesz jeszcze do lekarza, to będzie możliwość spytania. Tak w ogóle to zdrówka życzę. 
[ Dodano: 2013-09-09, 05:56 ]
Po MR dostajesz płytę z wynikiem oraz opis badania. Z opisem kierujesz się znów do specjalisty kierującego Ciebie na MR, i on Tobie na podstawie opisu powie, co jest przyczyną bólu głowy. Samemu z opisu raczej nic się nie wywnioskuje, takim językiem jest napisany.

[ Dodano: 2013-09-09, 06:00 ]
Tak to właśnie jest z tymi pytaniami - zawsze najwięcej ich pojawia się jak już nie ma możliwości spytać lekarza. Czyli w domu.

-
- Forumowicz
cos juz wiadomo
wiec jka w temacie coś jest już wiadmo a dokładniej że nie ma podejrzenia z naczyniami, wiec nie musze miec kontrastu ufff.... cieszcze sie bo to dosc nieprzyjemne z tego co wyczytałam
wiec mam skierowanie i zaczynam sie rozglądać za jakąś dobra przychodnia, ktos ma cos do polecenia z okolic Gorzowa?
wiec mam skierowanie i zaczynam sie rozglądać za jakąś dobra przychodnia, ktos ma cos do polecenia z okolic Gorzowa?
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
w sumie to nie mam jakos tak badzo okreslone, może byc zarówno na nfz jak i prywatnie, chociaż z doświadczenia wicej korzystam z prywatnych usług bo nigdy nie pamietam wystarczająco wcześniej się zarejestrować np.
[ Dodano: 2013-09-13, 18:18 ]
ale oczywiscie zeby ceny prywatnej przychodni byly do zaakceptowania
[ Dodano: 2013-09-13, 18:18 ]
ale oczywiscie zeby ceny prywatnej przychodni byly do zaakceptowania
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
Ja miałam w tej przychodni rezonans robiony (właśnie kręgosłupa). Śmiało polecam, bo kolejki są naprawdę do zaakceptowania. A jak robisz prywatnie to są jeszcze mniejsze (czas oczekiwania to nawet 1-2 dni). Personel miły, uśmiechnięty, zorientowany, lekarze też w porządku. Byłam zadowolona.
[ Dodano: 2013-09-16, 06:02 ]
Aha, dla uściślenia mojej poprzedniej wypowiedzi... W Starmedice masz dwie opcje: możesz robić MR w ramach NFZ (wtedy możesz chwilkę poczekać w kolejce), albo możesz zrobić prywatnie, czytaj: odpłatnie.
Wtedy właśnie czas oczekiwania jest bardzo krótki: 1-2 dni...
[ Dodano: 2013-09-16, 06:03 ]
Gdyby co, tutaj masz info: http://starmedica.pl/gorzow-wielkopolski/
Jest też do nich kontakt, więc można przedzwonić i wypytać o wszystko co Cię intersuje. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2013-09-16, 06:02 ]
Aha, dla uściślenia mojej poprzedniej wypowiedzi... W Starmedice masz dwie opcje: możesz robić MR w ramach NFZ (wtedy możesz chwilkę poczekać w kolejce), albo możesz zrobić prywatnie, czytaj: odpłatnie.

[ Dodano: 2013-09-16, 06:03 ]
Gdyby co, tutaj masz info: http://starmedica.pl/gorzow-wielkopolski/
Jest też do nich kontakt, więc można przedzwonić i wypytać o wszystko co Cię intersuje. Pozdrawiam.

-
- Forumowicz
dzieki za namiary, nie wiedziałam ze mają kontrakt z nfz przydatna informacja bo na prywatnie nie wiem czy mogę sobie pozwolić kusi czas oczekiwania ale musze to jeszcze przemyslec i policzyc.
[ Dodano: 2013-09-17, 20:54 ]
chociaż jak zajrzałam na icg strone to maja tam cennik i jest całkiem znośny, bo ostatnio od znajomej usłyszałam takie kwoty ze kosmos, ale to moze mówiła z konstrastem bo to wtedy drożej.
a powiedz mi jeszcze czy z odebraniem wyników i już u lekarza prowadzącego było wszytko dobrze? tzn czy jakoś wykonanego badania jest ok, bo jak maja krótki czas czekania to może nie ma ludzi tam z jakiegos powodu

[ Dodano: 2013-09-17, 20:54 ]
chociaż jak zajrzałam na icg strone to maja tam cennik i jest całkiem znośny, bo ostatnio od znajomej usłyszałam takie kwoty ze kosmos, ale to moze mówiła z konstrastem bo to wtedy drożej.
a powiedz mi jeszcze czy z odebraniem wyników i już u lekarza prowadzącego było wszytko dobrze? tzn czy jakoś wykonanego badania jest ok, bo jak maja krótki czas czekania to może nie ma ludzi tam z jakiegos powodu
-
- Forumowicz
Wróć do „Choroby, Lekarze, Lecznice, Kliniki, Dentyści”