Kilka sposobów jak jeść zdrowo i tanio

Odchudzanie, Dietetyka Forum: zasady żywienia, odchudzania, psychologia żywienia.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Kilka sposobów jak jeść zdrowo i tanio

Postautor: abrakadabra » 28 lut 2013, 11:59

Kilka sposobów jak jeść zdrowo i tanio

Niestety w Polsce zdrowe odżywianie to nie jest tanie odżywianie. Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu swojemu organizmowi witamin, mikroelementów i białek oraz w mniejszym stopniu tłuszczów i cukrów.

W Polsce mamy doskonałe warunki do produkcji zdrowej żywności, lecz częściej doceniają nas zachodni konsumenci niż my sami. Dziwne dla mnie jest to, że ceny produktów opatrzonych znakiem ”PDŻ” - Poznaj Dobrą Żywność (nie oznacza to, że są to produkty ekologiczne) są wyższe, skoro procedura ich przyznawania jest bezpłatna. Producent ponosi jedynie koszty badań jakościowych. Więc o co tu chodzi?

Obrazek

Lecz nie tylko produkty opatrzone tym znakiem są dobre. Aby jeść w miarę zdrowo można zastosować kilka prostych zasad:

Kupuj owoce i warzywa w zieleniakach wiosną i latem od gospodarza. Warto zapytać sprzedawcę, czy jedzenie było pryskane (oczywiście w tej kwestii należy być czujnym i przede wszystkim polegać na własnych obserwacjach - warzywa i owoce bez oprysków i nawozów sztucznych nie wyglądają tak ładnie). Ceny zwykle nie są niższe niż w marketach, porównywalne ale owoce i warzywa na pewno lepsze.
Zimą i jesienią warto kupować gotowe mrożone mieszanki warzywne, zupy. Bardzo szybko się je przyrządza. Warzywa te zbierane są wiosną i latem i zamrażane, a więc zachowują więcej witamin niż pomidor z marketu w styczniu.
Zastąp słodzone jogurty, szczególnie te pitne (nie mają wiele wspólnego z jogurtem) jogurtami naturalnymi. Aby prosto przyrządzić sobie jogurt wystarczy kupić litr mleka, wlać go do słoika lub garnka kamionkowego, dodać 3-4 łyżki jogurtu i poczekać do rana. Bakterie załatwią sprawę i rano mamy cały litr jogurtu. To samo tyczy się kefiru i kwaśnego mleka
Kupuj produkty pełnoziarniste, mąkę, makarony. Mimo iż są trochę droższe, mają więcej błonnika i są bardziej sycące. Po zjedzeniu potraw z produktów pełnoziarnistych dłużej nie czujesz głodu i dostarczasz organizmowi więcej składników odżywczych.
Nie kupuj za dużo tanich wędlin. Lepiej kupić kilogram schabu lub szynki, przyprawić ziołami i czosnkiem a następnie upiec lub ugotować. Takie jedzenie jest zdrowsze, tańsze i moim zdaniem lepsze w smaku. Takie mięso nie zawiera wypełniaczy i konserwantów.
Lepiej niż słodzone napoje, pić kompoty i soki. Są tańsze, ponieważ kupujemy owoce w sezonie, kiedy mają najniższą cenę. Nie zawierają konserwantów, za to mają sporo witamin.
Dobrze zaprawić mielone pomidory. Zimą można je używać do robienia zup, sosów pomidorowych lub po prostu pić. Pomidory, szczególnie gotowane, zawierają dużo likopenu. Likopen (E160d) – jest jednym z przeciwutleniaczy, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. (Wikipedia)
Warto zrobić wywar warzywny lub mięsny i zamrozić go tak, jak kostki lodu w lodówce. Posłużą jako kostki rosołowe, ale są tańsze i dużo zdrowsze.
Nie kupuj zup w proszku. W rzeczywistości są dużo droższe i nie mają wielu składników odżywczych. Lepiej kupić zakwas do żurku, koncentrat buraczany lub szczaw w słoiku i dodać wywar warzywny.


Źródło: <a href="http://www.webshock.com.pl/kilka-sposobow-jak-jesc-zdrowo-i-tanio/">Kilka sposobów jak jeść zdrowo i tanio</a> - karri

źródło: karri
Dominisia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 04 kwie 2013, 14:46
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Dominisia » 04 kwie 2013, 14:55

Wszystko się zgadza, niestety nie zawsze jest czas na to. Wydaje mi się, że można jeść wszystko tylko w małych dawkach... 5 x dziennie i oczywiście uprawiać sport - wtedy będzie wszystko ok...
Ja mogę polecić super zastępnik makaronu. Jeśli lubicie speghetti to możecie się trochę oszukać kupując długą cukinię i krojąc surową w paski cienkie - tak żeby wyglądały jak makaron. Tak przygotowaną "pastę" można podawać z sosami makaronowymi :) Sprawdziłam już to i teraz nie mogę sie oderwać :)
Paczek_wwa
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 08 kwie 2013, 16:09
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Paczek_wwa » 08 kwie 2013, 16:10

szyna
Level 2
Level 2
Posty: 585
Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
Lokalizacja: katowice

Postautor: szyna » 09 kwie 2013, 13:54

Nic nowego się nie dowiedziałam z tych porad:)
lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 23 kwie 2013, 11:48

hehe ja też nie :P

Wróć do „Odchudzanie, Dietetyka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość