Hennowanie włosów krok po kroku oraz zdjęcia.

Zdrowie i Uroda Forum: forum medyczne: zdrowie, choroby, uroda, lekarze, leki. Porady lekarskie, zdrowie, choroby, uroda, piękno.
ilona.henna
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: ilona.henna » 25 lut 2020, 11:21

Postprzez ilona.henna » mniej niż minutę temu
Dzisiaj chciałabym opisać moją pierwszą w życiu hennę na włosach. Lawsonia inermis jest w moim życiu już blisko 6 lat, jednak do tej pory nie próbowałam

stosować jej do farbowania. Aż do wczoraj.
Bardzo dziękuję za pomoc Karolinie, wspaniałej fryzjerce z Chańczy (woj. świętokrzyskie), która nie bała się wziąć udziału w mojej pierwszej hennowo-włosowej próbie.

To kilka słów o stanie faktycznym... Moje włosy są cienkie i niskoporowate, ale mam ich bardzo dużo. Rozjaśniam je i farbuję od kilku dobrych lat, gdyż mój naturalny kolor - ciemny blond jest dla mnie za ciemny.

Zdecydowałam się na Saharę Tazarine ze względu na rudości, które można nią osiągnąć oraz krótki czas potrzebny do odstania pasty. Henna indyjska z Rajasthanu, czyli raj, który stosuję do mehendi, daje bardziej czerwone tony i potrzeba mu zdecydowanie dłuższego czasu, aby zaczął porządnie barwić po wymieszaniu - nawet 8 h.

Jeszcze na marginesie a propos Sahary: ją też można stosować do mehendi, jednak wolę mój raj, bo ma zdecydowanie lepszą konsystencję - jest 5-krotnie przesiany, co zdecydowanie ułatwia malowanie cieńszych linii, no i rożki się nie zatykają.

Sahara Tazarine jest dostępna w ich oficjalnym sklepie na Allegro: https://allegro.pl/uzytkownik/SaharaHenna

Hennę Sahara Tazarine zmieszałam z ok. łyżeczką kurkumy i zalałam ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszałam pastę. Henna stała ok. 2 h zanim została nałożona na głowę. Przed nałożeniem hennowej pasty moje odrosty zostały rozjaśnione w salonie Karoliny (zdjęcie nr 3), a następnie umyte fryzjerskim szamponem LeCher, który oczyścił je z wszelkich osadów i minerałów. Później została na nie nałożona pasta. Następnie włosy przykryłam czepkiem i dodatkowo założyłam na głowę czapkę, aby utrzymać ciepło. Pozostało mi czekać kilka godzin, zanim będę mogła zmyć hennę, toteż miałam czas, żeby stworzyć nieduży wzór mehendi dla Karoliny. :)

Hennę trzymałam na głowie ok. 3,5 h, a potem zmyłam czystą wodą, co nie było łatwe - były bardzo poplątane. Na szczęście się udało i dzisiaj mogłam się cieszyć kolorem, który widać zdjęciach.

ZALETY: Łatwość hennowania, krótki czas farbowania, przyjemny zapach.
WADY: Brak

PS: Szkoda, że nie ma możliwości dodania zdjęć z komputera ...
ilona.henna
Forumowicz
Forumowicz

Re: Hennowanie włosów krok po kroku oraz zdjęcia.

Postautor: ilona.henna » 09 mar 2020, 21:18

I doszła jeszcze jedna henna tym Razem RAJ BAQ :) Link w poście wyżej :) :hurra:

Wróć do „Zdrowie i Uroda”