Od jakiegoś czasu popularność w kuchni zdobywa szyba. Wypiera tym samym zwykłe płytki ceramiczne, które od lat królują w przestrzeni pomiędzy szafkami stojącymi a wiszącymi. Szyba ma swoje zalety i wady, dlatego decyzja zastanawiającego się Inwestora nie jest zbyt oczywista.
Największym plusem szyby jest jej powierzchnia – gładka i lśniąca, co ułatwia jej czyszczenia nawet z najtrudniejszych zabrudzeń. Nie mamy również kłopotu z fugami, które zazwyczaj nastręczają trudności w pielęgnacji. Śliska powierzchnia odporna na wszelkie detergenty, tłuszcze i chemie świetnie sprawdza się w tej roli.
Kolejna sprawa to estetyka i stylistyka. Jeszcze parę lat temu rynek nie dawał nam dużego wyboru kolorystycznego i materiałowego w tym zakresie. Obecnie jednak możemy liczyć na nieograniczone możliwości. Mamy więc do dyspozycji:
Szybę zwykłą / hartowaną przezroczystą / matowioną / mleczną / mrożoną.
Szybę zwykłą / hartowaną barwioną w masie.
Szybę zwykłą / hartowaną laminowaną jednostronnie.
Szybę zwykłą / hartowaną laminowaną dwustronnie.
Szybę zwykłą / hartowaną podwójną z laminatem wewnątrz.

Szyba zwykła w kuchni sprawdza się w miejscach oddalonych o co najmniej 50cm od płyty gazowej i innych urządzeń wydzielających wysoka temperaturę podczas pracy. Za płytą gazową należy zastosować szybę hartowaną. Niestety nie mamy możliwości zamówienia w jednej tafli dwóch rodzajów wykończenia (aby szyba hartowana była tylko w miejscu, gdzie znajduje się płyta gazowa). Musimy zdecydować się na dwie lub trzy różne tafle na jednej ścianie, bądź na jedną taflę z szyby hartowanej na całą długość ściany.
Szyba barwiona w masie może mieć dowolny kolor ze standardowej palety RAL lub w niektórych firmach nawet z palety NCS (tysiące kolorów do wyboru). Szyba laminowana jedno-, dwustronnie pozwala na personalizację kuchni, poprzez możliwość zastosowania dowolnej fotografii z naszych albumów pamiątkowych, grafiki, tapety czy ulubionego plakatu. Warto, aby zdjęcie miało jak największą rozdzielczość, wtedy będzie bardziej wyraziste. Producenci proponują nam również gotowe rozwiązania w postaci zalaminowanych szyb ze wzorem z kolekcji danej firmy.
Ostatnią możliwością wykorzystania szyby w kuchni jest zastosowanie jej razem z oświetleniem taśmą lub listwą LED. Szkło montuje się do ściany w ramce aluminiowej albo w odsunięciu o kilka centymetrów od ściany, a w powstałą przestrzeń nakleja się taśmę LED, którą za pomocą pilota możemy sterować nadając wybrany kolor z dowolnego miejsca w domu. W tym przypadku zalecana jest szyba ze szkła mlecznego lub mrożona, która rozprasza światło LED i wprowadza odpowiedni nastrój do wnętrza.
Choć wydaje się nam, że już więcej możliwości wykorzystania szyby w kuchni nie ma, na pewno w ciągu kilku następnych lat pojawią się nowe rozwiązania, materiały i sposoby wykończenia przestrzeni pomiędzy szafkami górnymi a dolnymi. A to przecież zaledwie jedno z wielu miejsc, na które zwracamy uwagę projektując kuchnię.
Źródło: <a href="http://www.webshock.com.pl/sposob-na-szybe-w-kuchni/">Sposób na szybę w kuchni</a> - emi828