
źródło: http://przepisymajki.bloog.pl/id,331157 ... caid=5f2f2
Składniki:
-1/2 kg mąki pszennej
-1 jajko
-ciepła woda
-1 łyżka oleju
-mąka pszenna do podsypywania
-sól i olej do gotowania
Sposób wykonania:
Mąkę wysypujemy na stolnice robimy na środku dołek, wbijamy do
niego jajko, dodajemy olej zagniatając stopniowo dodajemy wodę,
taką ilość aby ciasto było gładkie i elastyczne ale się nie kleiło. Ciasto
dzielimy na 3 porcje. Każdą cieniutko wałkujemy, posypujemy obficie
mąka i zwijamy w rulonik. Zwinięte ciasto kroimy w cienkie paseczki,
pokrojone lekko podrzucamy aby ciasto się rozwinęło, przekładamy do
miski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, dobrze jest dolać do wody
trochę oleju wtedy makaron się nie poskleja. Makaron gotuje się ok
3 minuty. Najlepiej smakuje z rosołem;)

