Składniki
400 g mieszanki sałat
1 gruszka
1 cebula
3 łyżki octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1 łyżeczka mąki
50 ml mleka
szczypta soli
1 pudełko rzeżuchy
100 g posiekanych orzechów laskowych
4 krążki sera camembert, każdy po 100 g
500 ml oleju do smażenia
Etapy przygotowania
Sałatę oczyścić, opłukać i wysuszyć. Gruszki umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w małe krążki. Sałatę z dodatkami rozłożyć na 4 talerzach. Wymieszać ocet, sól, pieprz, musztardę i pietruszkę; sosem polać sałatkę.
Jajka, mąkę, mleko i sól wymieszać na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej. Ser zamoczyć w cieście, obrócić, wyjąć i obtoczyć w orzechach. Smażyć ser w gorącym tłuszczu na średnim ogniu ok. 4 minuty z każdej strony.
Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gorący ser ułożyć na sałacie. Posypać rzeżuchą i podawać.
