Konfitura jabłkowo - pomarańczowa

PRZETWORY: ciekawe przepisy na przetwory i dżemy, przepisy na przetwory warzywne, owocowe, mięsne.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Konfitura jabłkowo - pomarańczowa

Postautor: abrakadabra » 14 gru 2012, 11:31

Konfitura jabłkowo - pomarańczowa


Składniki:

800 g jabłek
300 ml soku pomarańczowego (z kartonika lub świeżo wyciśniętego)
1 Żelfix 2:1
500 g cukru
Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubsze wiórki. Odważyć dokładnie 700 g, przełożyć do garnka, wlać sok pomarańczowy, dodać Żelfix. Konfiturę doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać cukier, zagotować ponownie i gotować jeszcze przez 3 minuty, zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany, ewentualnie nadmiar piany zebrać łyżką cedzakową. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i od razu szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.


Obrazek

źródło: http://www.oetker.pl/przepisy/przetwory ... czowa.html

Wróć do „PRZETWORY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości