Konfitura pomarańczowo - marchewkowa z orzechami nerkowca
Składniki:
4-5 pomarańczy
500 g marchwi
3 łyżki solonych orzechów nerkowca
1 szklanka wody
1 Żelfix 2:1
500 g cukru
100 ml białego wermutu
10 kropli Aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Pomarańcze umyć. Jedną sparzyć wrzątkiem, otrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, usunąć biały miąższ. Pozostałe obrać ze skórki. Ostrym nożem wyciąć cząstki pomarańczy tak, aby nie było białych błonek. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Orzechy nerkowca posiekać. Marchewkę przełożyć do rondla, wlać wodę i gotować ok. 5 minut. Dodać miąższ i skórkę pomarańczową, orzechy i Żelfix i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier zagotować i gotować 1-2 minuty. Następnie dodać wermut i aromat. Gorącą konfiturę nakładać po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.
źródło: http://www.oetker.pl/przepisy/przetwory ... kowca.html
Konfitura pomarańczowo - marchewkowa z orzechami nerkowca
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Level 1
- Posty: 270
- Rejestracja: 10 gru 2012, 09:25
- Lokalizacja: Płock
-
- Forumowicz
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 gru 2012, 10:01
- Lokalizacja: opole
-
- Level 3
- Posty: 1054
- Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
- Lokalizacja: Stąd ;)
-
- Forumowicz
- Posty: 177
- Rejestracja: 07 wrz 2019, 00:35
Re: Konfitura pomarańczowo - marchewkowa z orzechami nerkowca
Jeżeli tak jak ja nie potraficie gotować to polecam wam spróbować konfitury pomarańczowej ze sklepu https://eterno.pl pychotka palce lizać
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość