Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

DRINKI, NAPOJE, DOMOWE ALKOHOLE: przepisy na drinki i koktajle alkoholowe i bezalkoholowe, podstawy mieszania alkoholi, drinki i koktajle z wódką, whisky, martini, malibu, tequilą, domowe nalewki i wina.
Awatar użytkownika
majkel
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 23
Rejestracja: 25 mar 2016, 09:00

Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: majkel » 21 lip 2016, 15:43

piłem tego kasztelana ostatnio i jak dla mnie niepasteryzowany jest dokładnie taki sam jak pasteryzowany. wcale nie uważam, żeby piwo niepasteryzowane było lepsze

Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2
Posty: 860
Rejestracja: 24 maja 2012, 18:29
Lokalizacja: Polska

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: dyskutantka » 21 lip 2016, 20:41

Rozumiem ,że jesteś smakoszem piwa? i nie odróżniasz,które lepsze? ;) ;)
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 596
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: AinEingarp » 25 lip 2016, 12:50

Na pewno te piwa różnią się smakiem. Może po prostu nie jesteś w stanie wyczuć tę różnicę.
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2
Posty: 860
Rejestracja: 24 maja 2012, 18:29
Lokalizacja: Polska

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: dyskutantka » 25 lip 2016, 13:16

AinEingarp pisze:Na pewno te piwa różnią się smakiem. Może po prostu nie jesteś w stanie wyczuć tę różnicę.



Smakosz piwa,od razu wyczuje co pije.
czajka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 21 mar 2016, 10:01

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: czajka » 28 lip 2016, 23:47

Daliście się oszukać na chwyt, że piwo niepasteryzowane jest lepsze, a to nieprawda. Najczęściej te piwa niepasteryzowane są mikrofiltrowane czyli w sumie jeszcze gorzej dla piwa, bo mikrofiltracja usuwa wszystkie drożdże i te elementy, które najbardziej wpływają na smak piwa, więc ostatecznie w smaku wychodzi klasyczny przefilrowany eurolager. Zresztą przypadkiem kasztelan nie miał o to sprawy, że nie było informacji o mikrofiltracji? ;) Ludzie lubią takie lagery, bo są lekkie i orzeźwiające, ale szczerze to nie dla mnie. Jak mam wybrać jakieś piwo to wolę kraftowe i mocno chmielone np. doctor brew czy pinta. Zresztą w ogóle kiedyś nie lubiłem piw właśnie przez to, że były takie bezsmakowe i napiłem się molly ipa i byłem w szoku, że piwo może pachnieć owocami tropikalnymi. Pogoogle'owałem, poszukałem w necie i okazało się, że nie jestem wyjątkiem. Tak więc polecam wszystkim pogrzebać, poszperać na blogu pana Tomasza Kopyry i pić dobre piwo, bo jest dobre ;)
czajka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 21 mar 2016, 10:01

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: czajka » 28 lip 2016, 23:50

A, oczywiście kupcie sobie jakiegoś lagera pasteryzowanego i kasztelana niepasteryzowanego i zróbcie ślepy test. Zapewniam was, że będziecie mieć problem. A potem spróbujcie sobie kupić jakiegoś lagera w stylu perfect lager z doctora brew albo hoplaga z pinty i kasztelana niepasteryzowanego. I doctor i pinta są pasteryzowane, a na bank będą wam smakować lepiej. To tyle w tym temacie.
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2
Posty: 860
Rejestracja: 24 maja 2012, 18:29
Lokalizacja: Polska

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: dyskutantka » 29 lip 2016, 00:21

Piwa nie pijam, ale jeśli już miałabym to zrobić,to tylko :" Warka "albo "Okocim-mocne" Na te dwa ewentualnie mogę się skusić,inne odpadają w przedbiegach.
czajka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 21 mar 2016, 10:01

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: czajka » 31 lip 2016, 18:25

dyskutantka pisze:Piwa nie pijam, ale jeśli już miałabym to zrobić,to tylko :" Warka "albo "Okocim-mocne" Na te dwa ewentualnie mogę się skusić,inne odpadają w przedbiegach.


To nigdy nie piłaś dobrego piwa w takim razie jak uważasz, że Warka i Okocim Mocne są ok. Spróbuj czegoś właśnie z doctora brew, pinty lub jakiegoś innego browaru rzemieślniczego, bo różnica jest niesamowita - nawet jeśli chodzi o lagery, chociaż ja zdecydowanie bardziej wolę ale'e.
Awatar użytkownika
majkel
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 23
Rejestracja: 25 mar 2016, 09:00

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: majkel » 31 lip 2016, 18:48

czajka pisze:Daliście się oszukać na chwyt, że piwo niepasteryzowane jest lepsze, a to nieprawda. Najczęściej te piwa niepasteryzowane są mikrofiltrowane czyli w sumie jeszcze gorzej dla piwa, bo mikrofiltracja usuwa wszystkie drożdże i te elementy, które najbardziej wpływają na smak piwa, więc ostatecznie w smaku wychodzi klasyczny przefilrowany eurolager. Zresztą przypadkiem kasztelan nie miał o to sprawy, że nie było informacji o mikrofiltracji? ;) Ludzie lubią takie lagery, bo są lekkie i orzeźwiające, ale szczerze to nie dla mnie. Jak mam wybrać jakieś piwo to wolę kraftowe i mocno chmielone np. doctor brew czy pinta. Zresztą w ogóle kiedyś nie lubiłem piw właśnie przez to, że były takie bezsmakowe i napiłem się molly ipa i byłem w szoku, że piwo może pachnieć owocami tropikalnymi. Pogoogle'owałem, poszukałem w necie i okazało się, że nie jestem wyjątkiem. Tak więc polecam wszystkim pogrzebać, poszperać na blogu pana Tomasza Kopyry i pić dobre piwo, bo jest dobre ;)


Czyli to znaczy, że mam rację, że nie czuję żadnej różnicy za bardzo?
czajka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 21 mar 2016, 10:01

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: czajka » 31 lip 2016, 19:32

majkel pisze:
czajka pisze:Daliście się oszukać na chwyt, że piwo niepasteryzowane jest lepsze, a to nieprawda. Najczęściej te piwa niepasteryzowane są mikrofiltrowane czyli w sumie jeszcze gorzej dla piwa, bo mikrofiltracja usuwa wszystkie drożdże i te elementy, które najbardziej wpływają na smak piwa, więc ostatecznie w smaku wychodzi klasyczny przefilrowany eurolager. Zresztą przypadkiem kasztelan nie miał o to sprawy, że nie było informacji o mikrofiltracji? ;) Ludzie lubią takie lagery, bo są lekkie i orzeźwiające, ale szczerze to nie dla mnie. Jak mam wybrać jakieś piwo to wolę kraftowe i mocno chmielone np. doctor brew czy pinta. Zresztą w ogóle kiedyś nie lubiłem piw właśnie przez to, że były takie bezsmakowe i napiłem się molly ipa i byłem w szoku, że piwo może pachnieć owocami tropikalnymi. Pogoogle'owałem, poszukałem w necie i okazało się, że nie jestem wyjątkiem. Tak więc polecam wszystkim pogrzebać, poszperać na blogu pana Tomasza Kopyry i pić dobre piwo, bo jest dobre ;)


Czyli to znaczy, że mam rację, że nie czuję żadnej różnicy za bardzo?


Lekką różnicę czuć, ale to naprawdę trzeba być po kursach sensorycznych, by móc to określić ;)
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2
Posty: 860
Rejestracja: 24 maja 2012, 18:29
Lokalizacja: Polska

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: dyskutantka » 31 lip 2016, 21:01

czajka pisze:
dyskutantka pisze:Piwa nie pijam, ale jeśli już miałabym to zrobić,to tylko :" Warka "albo "Okocim-mocne" Na te dwa ewentualnie mogę się skusić,inne odpadają w przedbiegach.


To nigdy nie piłaś dobrego piwa w takim razie jak uważasz, że Warka i Okocim Mocne są ok. Spróbuj czegoś właśnie z doctora brew, pinty lub jakiegoś innego browaru rzemieślniczego, bo różnica jest niesamowita - nawet jeśli chodzi o lagery, chociaż ja zdecydowanie bardziej wolę ale'e.



Owszem piłam (mimo,że nie piję,czytaj uważnie posty) na Octoberfest w Monachium Augustiner:

Obrazek
Anna101
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 25
Rejestracja: 25 lut 2016, 07:32

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: Anna101 » 01 sie 2016, 11:35

Piwa z komercyjnych marek są pasteryzowane tylko tak je nazywają, piwo nie pasteryzowane zepsułoby się w kilka tygodni. Piwo z lokalnych małych browarów ma dopiero smak :)
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2
Posty: 860
Rejestracja: 24 maja 2012, 18:29
Lokalizacja: Polska

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: dyskutantka » 01 sie 2016, 15:07

Anna101 pisze:Piwa z komercyjnych marek są pasteryzowane tylko tak je nazywają, piwo nie pasteryzowane zepsułoby się w kilka tygodni. Piwo z lokalnych małych browarów ma dopiero smak :)



Widocznie nigdy nie byłaś w Monachium ,ani tym bardziej na Octoberfest,skoro nie wiesz, że browary w Monachium to olbrzymie molochy,a piwo z nich najlepsze na świecie - to słowa smakoszy piwa Z Octoberfest w Monachium.
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 596
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: AinEingarp » 02 wrz 2016, 14:02

Ja ostatnio dorwałam piwo niepasteryzowane, ale jakoś specjalnie mi nie smakowało. Wolę chyba zwykłe ;).
aganoga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 03 paź 2016, 10:48

Re: Piwo niepasteryzowane - czy lepsze?

Postautor: aganoga » 03 paź 2016, 11:12

Dla mnie osobiście niema to żadnej różnicy. Na stronie Beerlovers można znaleźć sporo inormacji na temat specyfikacji poszczególnych kategorii piw, znajdziesz m.in. informacje na temat pasteryzacji piw :-)


Wróć do „DRINKI, NAPOJE, DOMOWE ALKOHOLE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość