800 g pomidorów
250 g papryki czerwonej (bez gniazd nasiennych)
150 g cebuli
60 ml wody
60 ml octu winnego
50 g cukru
1 ząbek czosnku
2 kostki rosołowe
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1 Żelfix 2:1
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, następnie obrać ze skóry, wykroić zdrewniałe części, gniazda nasienne wydrążyć przy pomocy łyżeczki. Miąższ pomidorów włożyć do garnka, zagotować, następnie wylać na sito i przetrzeć. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, usunąć białą skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, posiekać. Warzywa i przetartą masę przełożyć do garnka, dodać wodę, ocet winny, cukier, czosnek rozgnieciony w prasce, kostki rosołowe. Całość zagotować, dodać przyprawy i Żelfix. Mieszając gotować ok. 15 minut. Gorący ketchup nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.

źródło: www.oetker.pl