Potrzebować będziemy;
- 1 kg dobrych słodkich pomidorów (mogą być zielone, w tej wersji jest obłędny!)
- 4 średnie czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- świeży imbir (ok 5 cm)
- mała chilli
- 200 ml octu jabłkowego
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego, sól i pieprz czarny
- pęczek świeżej bazylii
Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie z roztartymi w moździerzu przyprawami, dodać czosnek, chilli i jak wszystko ładnie się zezłoci, wrzucić pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Podgrzewać aż się zagotują, dodać cukier i ocet. Dusić około 30 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywę i gotować 10 min do zredukowania nadmiaru płynu. Dodać posiekaną bazylię i poddusić jeszcze przez chwilę. Zmiksować na gładko, przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się resztek nasion, rozlać do wygotowanych wcześniej słoików, odstawić do góry nogami na moment aż wieczko się zassie. Gotowe
Smacznego!
Domowy ketchup
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
- Graace
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 maja 2019, 14:57
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Domowy ketchup
Dzięki za polecenie, na pewno taki ketchup jest zdrowszy i bez konserwantów.
-
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 gru 2020, 14:14
- Lokalizacja: Łańcut
Re: Domowy ketchup
A czy nie lepiej zrobić ketchupu z passaty?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość