Domowy ketchup

SOSY: przepisy na sosy do sałatek i surówek, majonezy i inne dodatki do dań. Sos musztardowy, grzybowy, czosnkowy, pomidorowy, ogórkowy, sosy jogurtowe, ziołowe.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Domowy ketchup

Postautor: abrakadabra » 26 wrz 2012, 13:12

Potrzebować będziemy;
- 1 kg dobrych słodkich pomidorów (mogą być zielone, w tej wersji jest obłędny!)
- 4 średnie czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- świeży imbir (ok 5 cm)
- mała chilli
- 200 ml octu jabłkowego
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego, sól i pieprz czarny
- pęczek świeżej bazylii

Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie z roztartymi w moździerzu przyprawami, dodać czosnek, chilli i jak wszystko ładnie się zezłoci, wrzucić pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Podgrzewać aż się zagotują, dodać cukier i ocet. Dusić około 30 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywę i gotować 10 min do zredukowania nadmiaru płynu. Dodać posiekaną bazylię i poddusić jeszcze przez chwilę. Zmiksować na gładko, przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się resztek nasion, rozlać do wygotowanych wcześniej słoików, odstawić do góry nogami na moment aż wieczko się zassie. Gotowe

Smacznego!

Wróć do „SOSY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość