Rafaello

CIASTA I DESERY: smaczne i sprawdzone przepisy na proste ciasta i desery, przepisy na ciasteczka, pączki, ciasta z orzechami, jabłecznik, szyszki, ciasta drożdżowe, kruche, biszkopty i wiele innych. Desery z owocami na każdą porę roku.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Rafaello

Postautor: abrakadabra » 19 gru 2013, 16:44

Przepis na domowe Refaello

Składniki:

100 g wiórków kokosowych do obtoczenia przygotowanych kulek;
100 g wiórków kokosowych do środka;
200 g masła;
200 g cukru kryształu;
125 ml wody;
250 g mleka w proszku;
2 płaty wafla;
migdały;

Wykonanie:

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórków kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 minut, by lekko stężała.

W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórek.

Z masy formować kulki wielkości rafaello wkładając do środka każdej z nich migdała. Przygotowane kulki obtaczać w kokosie.Obrazek

szyna
Level 1
Level 1
Posty: 471
Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
Lokalizacja: katowice

Re: Rafaello

Postautor: szyna » 20 gru 2013, 09:07

Wychodzi takie samo, jak sklepowe Rafaello czy jest mdłe trochę?
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rafaello

Postautor: abrakadabra » 20 gru 2013, 10:51

w tym sklepowym masz jeszcze milion gatunków "chemii" więc nigdy nie wyjdzie dokładnie takie samo ale to jest naprawdę smaczne w szczególności, gdy lubi się słodycze (deser jest mega słodki) kokos i migał (a to uwielbiam) :D Polecam!
olgajaroczynska
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 17
Rejestracja: 31 paź 2016, 12:56

Re: Rafaello

Postautor: olgajaroczynska » 31 paź 2016, 12:58

Muszę spróbować, bo jestem fanką rafaello :)
trylogia
Level 2
Level 2
Posty: 843
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Re: Rafaello

Postautor: trylogia » 31 paź 2016, 19:27

Ja także. Nigdy jeszcze nie robiłam...
Awatar użytkownika
koralgol
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 28
Rejestracja: 29 wrz 2016, 13:48

Re: Rafaello

Postautor: koralgol » 04 lis 2016, 00:04

To już wiem co będę robić w weekend :-) Uwielbiam rafaello :zawstydzony:
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 639
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Rafaello

Postautor: AinEingarp » 04 lis 2016, 09:44

Ja robiłam rafaello z kaszy jaglanej. Było pyszne i trochę zdrowsze.
Awatar użytkownika
koralgol
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 28
Rejestracja: 29 wrz 2016, 13:48

Re: Rafaello

Postautor: koralgol » 06 lis 2016, 19:03

O! Z kaszy jaglanej? Brzmi ciekawie ;-) Tylko czy to będzie tak samo dobre? :kwasny:
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 639
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Rafaello

Postautor: AinEingarp » 10 lis 2016, 07:27

Ugotowana i zmiksowana kasza jaglana ma odpowiednią konsystencję. A jej smaku tak de facto nie czujesz.


Wróć do „CIASTA I DESERY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość