Bezy

CIASTA I DESERY: smaczne i sprawdzone przepisy na proste ciasta i desery, przepisy na ciasteczka, pączki, ciasta z orzechami, jabłecznik, szyszki, ciasta drożdżowe, kruche, biszkopty i wiele innych. Desery z owocami na każdą porę roku.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Bezy

Postautor: abrakadabra » 21 lut 2013, 12:18

A może macie dziś ochotę na tradycyjne, banalnie łatwe bezy? :)

Składniki:

3 białka
6 łyżek cukru



Białka zmiksować z 2 łyżkami cukru,aż będzie jednolita konsystencja,nastepnie co trochę dosypywać resztę cukru po 2 łyżki i dalej miksować z białkami.Do momentu,aż piana będzie sztywna i jednolita.Rozgrzać piekarnik do 90 stopni.Między czsie blachę wyłożyć folią aluminiową oraz pianę wlożyć do foliówki z niewielkim otworem,lub nałożyć lyżką na blachę.Piec 30 min,a potem pozostawić na 1,5 godziny w piekarniku do wyschnięcia.Życzę smacznego :)

Obrazek

Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 21 lut 2013, 12:18

czasami do białek dodaję wiórki kokosowe- super pomysł na rafaello w domowym wykonaniu :D
absolu
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 22 lis 2015, 17:12

Re: Bezy

Postautor: absolu » 22 lis 2015, 17:17

Znalazłam informację, że żeby beza była miękka w środku trzeba ją piec max. 45 minut. Pieczenie dłużej gwarantuje, że będzie sucha w środku. Wiecie może czy to działa? Czy trzeba jednak zarezerwować sobie te 1,5h na suszenie?
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 700
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Bezy

Postautor: AinEingarp » 23 maja 2016, 13:40

Ja jednak suszę bezę tyle, ile trzeba. To jednak jest najpewniejszy sposób.
Antek80
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 33
Rejestracja: 23 maja 2016, 20:17

Re: Bezy

Postautor: Antek80 » 28 maja 2017, 14:19

Najlepsze bezy to jednak jadłem na mieście, w gliwickim http://www.gateau.pl/ mają same bezy, torty bezowe i różne cuda, dla miłośników bez miejsce obowiązkowe :) Próbowaliśmy robić sami, ale jednak to nie ten efekt.
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 700
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Bezy

Postautor: AinEingarp » 30 maja 2017, 10:03

Też czasami kupuję gotowe bezy. Te w piekarniach mają nawet dobry skład.
Awatar użytkownika
B.Sadowska80
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 01 wrz 2017, 12:42
Kontaktowanie:

Re: Bezy

Postautor: B.Sadowska80 » 01 wrz 2017, 12:57

Powiem szczerze - bezy zwykle mi "siadają". W tym negatywnym znaczeniu rzecz jasna. Macie jakieś rady, na co uważać, czego unikać?
aniaola37
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 93
Rejestracja: 10 gru 2016, 14:53

Re: Bezy

Postautor: aniaola37 » 18 gru 2017, 19:04

U mojego chłopaka w domu bardzo często jest robiona beza i ostatnio się zastanawiałam skąd się to wzięło. Jego mama mi powiedziała, że czerpie inspiracje z www.blog-cukierniczy.pl i eksperymentuje z różnymi przepisami, ale to właśnie bezę polubiła najbardziej. Sama teraz przeglądam tego bloga w poszukiwaniu jakichś fajnych przepisów.
businesswoman95
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 15 lut 2018, 13:16

Re: Bezy

Postautor: businesswoman95 » 15 lut 2018, 13:18

Moje bezy prawie nigdy nie chcą wyjść, zawsze jest coś nie tak :( Macie dla mnie jakieś złote rady?


Wróć do „CIASTA I DESERY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość