Pączki hiszpańskie
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie
Składniki
- 170 g margaryny (około 2/3 kostki)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia.
2. Do przestudzonej masy dodaję - miksując - po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10x10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę.
3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.
to chyba moje ulubione ciastka mniam!
Składniki
- 170 g margaryny (około 2/3 kostki)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia.
2. Do przestudzonej masy dodaję - miksując - po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10x10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę.
3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.
to chyba moje ulubione ciastka mniam!
-
- Level 2
- Posty: 585
- Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
- Lokalizacja: katowice
Re: Pączki hiszpańskie
Kurczę, wyglądają ciekawie. Jak w końcu dorobię się miksera na nowym mieszkanku to z pewnością spróbuję.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Pączki hiszpańskie
Zjadłabym je. Już. Teraz. Natychmiast. Krzywdę sobie zrobiłam oglądając to zdjęcie.
-
- Forumowicz
- Posty: 15
- Rejestracja: 13 lut 2017, 11:52
Re: Pączki hiszpańskie
Super przepis:) Ja dodałam do niego własne dekoracje cukiernicze i wyszło przepięknie!
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Pączki hiszpańskie
Dekoracje do pączków? Przecież ich się nie ozdabia w żaden sposób.
- B.Sadowska80
- Forumowicz
- Posty: 47
- Rejestracja: 01 wrz 2017, 12:42
Re: Pączki hiszpańskie
Patrzę: pączki hiszpańskie. Wchodzę, a tu moje ulubione gniazdka! codziennie kupuję je do pracy. Od dzisiaj zacznę robić je sama Serdeczne dziękuję!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość