Tort bezowy
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Tort bezowy
Składniki:
Ciasto:
1 Tort bezowy suchy o średnicy 26 cm
Masa:
2 Kremy do tortów smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
600 ml mleka
200 g masła
Do dekoracji:
1 Różyczki opłatki kolorowe Dr. Oetkera
bezy
Składniki:
na 2 bezowe spody:
8-10 białek – w zależności od wielkości jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki winnego octu
2 łyżeczki zimnej wody
Sposób przygotowania:
białek i cukru ubić pianę, powoli wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet i wodę ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę wlać do tortownicy (ja robię to za pomocą rękawa cukierniczego, wybieram końcówkę z wzorkiem, ale można nałożyć łyżką) i piec w temperaturze 150st. przez 70 minut. Po upieczeniu zostawić na kratce do ostygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość torebek wsypywać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem nałożyć na spody bezowe. Wierzch tortu udekorować różyczkami z opłatka i bezami.
źródło: http://www.oetker.pl/przepisy/wypieki/t ... ezowy.html
Ciasto:
1 Tort bezowy suchy o średnicy 26 cm
Masa:
2 Kremy do tortów smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
600 ml mleka
200 g masła
Do dekoracji:
1 Różyczki opłatki kolorowe Dr. Oetkera
bezy
Składniki:
na 2 bezowe spody:
8-10 białek – w zależności od wielkości jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki winnego octu
2 łyżeczki zimnej wody
Sposób przygotowania:
białek i cukru ubić pianę, powoli wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet i wodę ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę wlać do tortownicy (ja robię to za pomocą rękawa cukierniczego, wybieram końcówkę z wzorkiem, ale można nałożyć łyżką) i piec w temperaturze 150st. przez 70 minut. Po upieczeniu zostawić na kratce do ostygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość torebek wsypywać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem nałożyć na spody bezowe. Wierzch tortu udekorować różyczkami z opłatka i bezami.
źródło: http://www.oetker.pl/przepisy/wypieki/t ... ezowy.html
-
- Forumowicz
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 maja 2011, 23:08
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Forumowicz
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 paź 2013, 08:48
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Level 2
- Posty: 585
- Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
- Lokalizacja: katowice
Re: Tort bezowy
Kurczę, jak bezowy to będzie strasznie słodki pewnie i mdły. Jakoś bezy mi się kojarzą z taką przesadzoną słodyczą właśnie.
-
- Forumowicz
- Posty: 160
- Rejestracja: 10 gru 2016, 14:53
Re: Tort bezowy
Aż mi ślinka cieknie Polecam dobrać do torciku jakieś ładne dekoracje cukiernicze i wszyscy będą olśnieni
- oranzadka
- Forumowicz
- Posty: 12
- Rejestracja: 04 kwie 2016, 10:54
Re: Tort bezowy
Wszystko fajnie tylko ten krem z tytki mi nie pasuje wystarczy dodać do mascarpone dobry ajerkoniach, trochę cukru i mamy naturalny, gęsty krem.
-
- Level 1
- Posty: 331
- Rejestracja: 19 sie 2016, 10:16
Re: Tort bezowy
Tak ja też nie jestem za kremem z paczki, można zrobić tak jak pisze oranzadka albo w wersji fit zrobić jakiś dietetyczny krem do ciasta tak jak na przykład w tym przepisie: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/04/przepis-na-biszkopt-z-kremem-z-kaszy.html gdzie krem do biszkopta jest z kaszy jaglanej.
-
- Forumowicz
- Posty: 46
- Rejestracja: 15 kwie 2017, 17:00
Re: Tort bezowy
A może tort angielski? To on najczesciej jest glownym punktem kazdych przyjec urodzinowych. Poczytajcie sobie bardzo ciekawy artykuł na temat tych wlasnie tortów http://www.sklep.savpol.pl/blog/torty-w ... lskim.html
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Tort bezowy
Ja uwielbiam torty bezowe! Szczególnie jak są dodatkowo z lodami...
-
- Level 2
- Posty: 604
- Rejestracja: 31 mar 2017, 17:23
Re: Tort bezowy
Tort bezowy to jeden z moich ulubionych rodzajów ciast Jadam je dość często, tym bardziej, że od dłuższego czasu cukiernictwo przerodziło się w moją pasję Trafiłam nawet ostatnio w internecie na ofertę Akademii Mistrza w zakresie szkoleń z cukiernictwa http://www.akademiamistrza.pl/warsztat-mistrza/kategorie/szkolenia/. Można dowiedzieć się między innymi jak przygotować kremy, biszkopty czy musy. Czy ktoś z Was miał już może okazję korzystać z ich oferty ?
-
- Forumowicz
- Posty: 5
- Rejestracja: 08 lip 2017, 07:47
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Tort bezowy
To jeden z najlepszych tortów. Pyszna jest beza Pavlovej.
- B.Sadowska80
- Forumowicz
- Posty: 47
- Rejestracja: 01 wrz 2017, 12:42
Re: Tort bezowy
A czym dekorujecie torty? Ja ostatnio wpadłam na świetny wybór dekoracji i wybrałam dla siebie taki pisak zdobiący. Co o tym myślicie? U mnie się doskonale sprawdza i ciasta wyglądają świetnie
-
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 lis 2017, 17:28
Re: Tort bezowy
Torty są naprawdę świetne. Łączą piękny, doskonały wygląd z przyjemnym słodkim, czasem dodatkowo owocowym smakiem. Osobiście ostatnio miałem okazję zamówić doskonały tort z https://e-torty.pl/kategoria/torty-imieninowe-dostawa. Taki tort przyjechał prosto do mojego domu.
-
- Level 1
- Posty: 415
- Rejestracja: 25 lis 2017, 13:54
Re: Tort bezowy
ZRobienie dobrego i ładnie wyglądającego tortu to sztuka, dlatego według mnie bezpieczniej jest zamówić go np. w Warszawskiej cukierni sweet-home - https://www.sweet-home.pl/ Zwłaszcza jeżeli ma to być tort na jakąś ważniejszą okazję.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość