Pierniczki

CIASTA I DESERY: smaczne i sprawdzone przepisy na proste ciasta i desery, przepisy na ciasteczka, pączki, ciasta z orzechami, jabłecznik, szyszki, ciasta drożdżowe, kruche, biszkopty i wiele innych. Desery z owocami na każdą porę roku.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Pierniczki

Postautor: abrakadabra » 10 gru 2012, 22:30

Dziś świątecznie :) sprawdzony przepis na pierniczki


Składniki
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty), zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką. Zwykle właśnie tak robię).
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w przykrytej szklanej lub kamionkowej misie albo po prostu owinięte w folię spożywczą).
Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skarmelizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawiązanym woreczku foliowym. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Wkładanie czątek jabłek lub skórek pomarańczy, które mają wpłynąć na miękkość pierniczków nie jest konieczne, chyba że mieszkanie jest mocno ogrzewane i bardzo suche. Kilka dni przed podaniem (lub nawet wcześniej) można pierniczki dowolnie polukrować. Świetnie się też prezentują na choince.

Uwaga:
Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru, ale wówczas kryształki będą widoczne w ciasteczkach.
Amatorzy mniej słodkich wypieków powinni raczej zredukować ilość cukru do 10-15 dag, szczególnie, jeśli pierniki mają być lukrowane.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 gru 2012, 22:33 przez abrakadabra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 10 gru 2012, 22:32

Zapomniałam dodać, że mnie często takie pierniczki służą jako prezent dla najbliższych, pakuje je w duże słoiki, pokrywkę zawiązuję barwnym pergaminem i obwiązuje kokardą :)
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 11 gru 2012, 23:45

Obrazek

hehe padłam!!! też takie chce :D
trylogia
Level 3
Level 3
Posty: 1054
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Postautor: trylogia » 13 gru 2012, 10:23

Hahaha, są super, chyba takie zrobię dla narzeczonego :D :P
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 14 gru 2012, 09:45

hehe ja właśnie bawiłam się w "piernikowanie" 2 dni temu, 4 godziny prawie zdobiłam je lukrem aż mnie kręgosłup rozbolał :D Początkowo wyszły mi bardzo twarde, wrzuciłam do słoika całą skórkę z jabłka, dziś rano uchyliłam słoik i są prawie idealne :D
ramzes23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 28 paź 2011, 15:02
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ramzes23 » 19 gru 2012, 12:02

Ostatnio zrobiłem babeczki cynamonowe, które smakowały zupełnie jak piernik. Nie wiem jak to się stało :)
lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 19 gru 2012, 13:39

ja znalazłam jakiś czas temu przepis na piernik na guinnessie, spróbuje w tym roku upiec, w razie czego tutaj przepis http://www.mojewypieki.com/przepis/pier ... guinnessie jakby ktoś jeszcze miał ochotę posiedzieć trochę w kuchni ;)
boss
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 31
Rejestracja: 07 lip 2012, 18:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: boss » 20 gru 2012, 13:04

kermit
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 16
Rejestracja: 20 gru 2012, 20:16
Lokalizacja: kraków

Postautor: kermit » 20 gru 2012, 20:38

Awatar użytkownika
alex89
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 07 lis 2012, 13:09
Lokalizacja: Mazowsze

Postautor: alex89 » 21 gru 2012, 12:43

trylogia
Level 3
Level 3
Posty: 1054
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Postautor: trylogia » 02 sty 2013, 10:28

W tym roku po raz pierwszy nie robiłam pierniczków, bo zwyczajnie zabrakło mi czasu :(
Karolcia82
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 40
Rejestracja: 18 paź 2013, 14:54
Lokalizacja: Poznań

Re: Pierniczki

Postautor: Karolcia82 » 24 lis 2013, 23:48

Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pierniczki

Postautor: abrakadabra » 18 gru 2013, 14:25

sprawdzony! robiłam go w zeszłym i w tym roku, zawsze wychodzą pyszne! a są jeszcze pyszniejsze kiedy je cudownie udekorujemy :D Miłego pieczenia! :D
szyna
Level 2
Level 2
Posty: 585
Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
Lokalizacja: katowice

Re: Pierniczki

Postautor: szyna » 20 gru 2013, 09:09

Czyli dzięki skórce z jabłka pierniczki szybciej będą miękkie?
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pierniczki

Postautor: abrakadabra » 20 gru 2013, 10:57

Dokładnie tak, po upieczeniu wychodzą stosunkowo twarde i chrupkie, ja wsadziłam do słoika dość dużą ilość jabłka (nie można tego było nazwać samą skórką) i pierniki nabrały wilgoci i odpowiedniej "konsystencji" w przeciągu 2 dni (im stały dłużej tym były coraz lepsze). Dobrym rozwiązaniem jest też zostawienie ich przy "gotującej" się kuchni (w okresie świątecznym non stop coś pichcimy)- wtedy pierniki łapią wilgoć z otoczenia. Dla większych leniuchów skórka w słoiku jednak powinna załatwić sprawę i nie trzeba czekać na wspaniałe pierniki tygodniami :D

Wróć do „CIASTA I DESERY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość