Panna cotta z Advokatem, brownie i ziarenkami granatu

CIASTA I DESERY: smaczne i sprawdzone przepisy na proste ciasta i desery, przepisy na ciasteczka, pączki, ciasta z orzechami, jabłecznik, szyszki, ciasta drożdżowe, kruche, biszkopty i wiele innych. Desery z owocami na każdą porę roku.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Panna cotta z Advokatem, brownie i ziarenkami granatu

Postautor: abrakadabra » 14 lis 2012, 10:14

Panna cotta z Advokatem, brownie i rubinowymi ziarenkami granatu


Składniki:

Panna Cotta:

-400ml śmietanki kremówki

-4-5 łyżek cukru

-ok 80ml likieru Adwokat

-5 płaskich łyżeczek żelatyny

-ziarenka z 1 laski wanilii

-1/4 szklanki ciepłego mleka

Brawnie:

-200g czekolady gorzkiej (min. 65% kakao)

-90g masła

-1/2 szkl cukru

-8 żółtek

Ponad to:

-owoc granatu

-listki mięty do dekoracji



Sposób wykonania:

W mleku rozpuszczamy dokładnie żelatynę. śmietanę przelewamy

do rondelka, dodajemy do niej likieru Adwokat, cukier i ziarenka

wanilii, cały czas mieszając lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z

ognia i dodajemy do masy rozpuszczoną żelatynę dokładnie wszystko

razem mieszając, rozlewamy porcje (do kieliszek, szklanek lub

pucharków;) wkładamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.

Żółtka z cukrem ubijamy na białą puszystą masę. Czekoladę

roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, rozpuszczoną masę stopniowo

dodajemy do ubitej masy jajecznej, gotowe ciasto przelewamy

do formy (22cm/22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st.C i pieczemy około

15 minut ciasto studzimy i kroimy w drobniutką kostkę (1cm/1cm).

Kawałeczki ciasta układamy na panna cotta, posypujemy ziarenkami

granatu i ozdabiamy listkami mięty :)

Obrazek

tośka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 19 lis 2012, 10:44
Lokalizacja: Polska

Postautor: tośka » 27 lis 2012, 18:27

jaki jest łączny czas przygotowania deseru???
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 30 lis 2012, 14:28

przygotowanie masy i ciasta to niecała godzinka- najdłużej schodzi przy schładzaniu- mnie łącznie zrobienie deseru zajmuje ok 5 godzin ( w tym ok 4 godziny leżakuje w lodówce) :)
trylogia
Level 2
Level 2
Posty: 843
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Postautor: trylogia » 13 gru 2012, 10:29

O nieeee, i jeszcze jest zdjęcie!!! Teraz już będę MUSIAŁA spróbować to zrobić! :P


Wróć do „CIASTA I DESERY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości