Pianka czekoladowa

CIASTA I DESERY: smaczne i sprawdzone przepisy na proste ciasta i desery, przepisy na ciasteczka, pączki, ciasta z orzechami, jabłecznik, szyszki, ciasta drożdżowe, kruche, biszkopty i wiele innych. Desery z owocami na każdą porę roku.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Pianka czekoladowa

Postautor: abrakadabra » 08 lis 2012, 14:26

70 g czekolady mlecznej
60 g czekolady deserowej
2 opakowania bitej śmietany w proszku
400 ml schłodzonego mleka
3 krople aromatu waniliowego
3 łyżki żelatyny
rozpuszczona czekolada do dekoracji

Mleko wlewamy do miski i dodajemy śmietanę w proszku.

Ubijamy sztywną pianę.

1/3 bitej śmietany pozostawiamy do dekoracji.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w misce zanurzonej we wrzątku.

2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ok 3 łyżek).

Do bitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ciągle mieszając dolewamy żelatynę.

Czekoladową masę przekładamy do pucharków (ok 2/3 wysokości).

Pozostawiamy do zastygnięcia.

Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 1 ½ łyżce wody i dodajemy do odłożonej ubitej śmietany.

Całość miksujemy z aromatem waniliowym i powstałą masą dekorujemy desery.

Polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Pozostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!

Obrazek

Wróć do „CIASTA I DESERY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości