Drożdżówka z wiśniami i ananasem
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Drożdżówka z wiśniami i ananasem
Składniki
4 szkl mąki pszennej
5 dkg drożdży
2 jajka + 2 żółtka
szklanka cukru
pół kostki masła
2\3 szkl mleka
opakowanie mrożonych wiśni lub pół kg. świeżych, drylowanych
mała puszka ananasa
pół kostki masła
szklanka mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki wiórków kokosowych
Czas przygotowania: 60 minut
Danie dla:12 osób
Poziom trudności:Średnie
Etapy przygotowania
Przyrządzić rozczyn z drożdży:
ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki oraz rozdrobnione drożdże wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem mikserem, wlać rozczyn. Wsypać cukier waniliowy, mąkę i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Zrobić kruszonkę:
Wszystkie składniki zagniatać tak długo, aż zrobią się naturalne grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć dużą blaszkę, wcześniej wyścielić pergaminem.
Na wierzchu wyłożyć owoce – najpierw pokrojony w kosteczkę ananas, potem wiśnie, które proponuję posypać jeszcze paczuszką cukru waniliowego. Całość przykryć grudkami kruszonki.
Piec 50-55 min w 180 stopniach, bez termoobiegu.
4 szkl mąki pszennej
5 dkg drożdży
2 jajka + 2 żółtka
szklanka cukru
pół kostki masła
2\3 szkl mleka
opakowanie mrożonych wiśni lub pół kg. świeżych, drylowanych
mała puszka ananasa
pół kostki masła
szklanka mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki wiórków kokosowych
Czas przygotowania: 60 minut
Danie dla:12 osób
Poziom trudności:Średnie
Etapy przygotowania
Przyrządzić rozczyn z drożdży:
ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki oraz rozdrobnione drożdże wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem mikserem, wlać rozczyn. Wsypać cukier waniliowy, mąkę i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Zrobić kruszonkę:
Wszystkie składniki zagniatać tak długo, aż zrobią się naturalne grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć dużą blaszkę, wcześniej wyścielić pergaminem.
Na wierzchu wyłożyć owoce – najpierw pokrojony w kosteczkę ananas, potem wiśnie, które proponuję posypać jeszcze paczuszką cukru waniliowego. Całość przykryć grudkami kruszonki.
Piec 50-55 min w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 19:58 przez abrakadabra, łącznie zmieniany 2 razy.
- wscibski
- Forumowicz
- Posty: 51
- Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
- Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Pewnie, że mogą być z syropu tylko miej na uwadze to, że te z syropu zapewne są dużo słodsze od tych świeżych no i dobrze odsącz syrop bo zrobi Ci sie zakalec.
Ciasto zdecydowanie najlepiej smakuje z wiśniami ale ja lubię eksperymentować i jezeli nie mam dostępu do wiśni wrzucam zamiast nich śliwki lub jabłka lub borówki- też jest pyszne.
Ciasto zdecydowanie najlepiej smakuje z wiśniami ale ja lubię eksperymentować i jezeli nie mam dostępu do wiśni wrzucam zamiast nich śliwki lub jabłka lub borówki- też jest pyszne.
- wscibski
- Forumowicz
- Posty: 51
- Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
- Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 10
- Rejestracja: 06 wrz 2012, 14:05
- Lokalizacja: Gdańsk-City Park
- wscibski
- Forumowicz
- Posty: 51
- Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
- Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
- wscibski
- Forumowicz
- Posty: 51
- Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
- Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 150
- Rejestracja: 13 mar 2012, 09:41
- Lokalizacja: Silesia
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 134
- Rejestracja: 04 lip 2016, 23:18
Re: Drożdżówka z wiśniami i ananasem
Ja proponuję zainwestować w pojemniki tego typu http://dafi.pl/produkty/vacuum/ . Kupiłem sobie takie i to naprawdę nie żadna ściema, że żywność w nich trzymana jest naprawdę dłużej świeża.
-
- Level 2
- Posty: 608
- Rejestracja: 11 sie 2017, 17:34
Re: Drożdżówka z wiśniami i ananasem
Hej, czytałam, że potrzebujecie sprawdzonych przepisów na nalewki owocowe, to prawda? Dlaczego nie poszukacie w sieci informacji na ten temat? Przecież jest portal taki jak ten https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z- ... -po-kroku/ pełen przepisów na domowe nalewki, smaczne i zdrowe. Sama sprawdziłam tamtejsze przypisy, są naprawdę fajne.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość