Drożdżówka z wiśniami i ananasem

CIASTA I DESERY: smaczne i sprawdzone przepisy na proste ciasta i desery, przepisy na ciasteczka, pączki, ciasta z orzechami, jabłecznik, szyszki, ciasta drożdżowe, kruche, biszkopty i wiele innych. Desery z owocami na każdą porę roku.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Drożdżówka z wiśniami i ananasem

Postautor: abrakadabra » 04 wrz 2012, 14:01

Składniki

4 szkl mąki pszennej
5 dkg drożdży
2 jajka + 2 żółtka
szklanka cukru
pół kostki masła
2\3 szkl mleka
opakowanie mrożonych wiśni lub pół kg. świeżych, drylowanych
mała puszka ananasa
pół kostki masła
szklanka mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki wiórków kokosowych

Czas przygotowania: 60 minut
Danie dla:12 osób
Poziom trudności:Średnie


Etapy przygotowania


Przyrządzić rozczyn z drożdży:
ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki oraz rozdrobnione drożdże wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Jajka ubić z cukrem mikserem, wlać rozczyn. Wsypać cukier waniliowy, mąkę i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Zrobić kruszonkę:
Wszystkie składniki zagniatać tak długo, aż zrobią się naturalne grudki.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć dużą blaszkę, wcześniej wyścielić pergaminem.
Na wierzchu wyłożyć owoce – najpierw pokrojony w kosteczkę ananas, potem wiśnie, które proponuję posypać jeszcze paczuszką cukru waniliowego. Całość przykryć grudkami kruszonki.
Piec 50-55 min w 180 stopniach, bez termoobiegu.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 19:58 przez abrakadabra, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wscibski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 51
Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
Kontaktowanie:

Postautor: wscibski » 04 wrz 2012, 14:32

Pytanie, bo już po wiśniach świeżych dawno a nie mroziłem tylko winko zrobiłem i w syropie trochę.
Czy mogą być z syropu?
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 04 wrz 2012, 19:58

Pewnie, że mogą być z syropu tylko miej na uwadze to, że te z syropu zapewne są dużo słodsze od tych świeżych no i dobrze odsącz syrop bo zrobi Ci sie zakalec.

Ciasto zdecydowanie najlepiej smakuje z wiśniami ale ja lubię eksperymentować i jezeli nie mam dostępu do wiśni wrzucam zamiast nich śliwki lub jabłka lub borówki- też jest pyszne.
Awatar użytkownika
wscibski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 51
Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
Kontaktowanie:

Postautor: wscibski » 05 wrz 2012, 08:33

Aaa widzisz, śliweczki mam (jeszcze w śliwowicę nie poszły) i jabłuszek dostatek. Borówkę mam jakąś "amerykańską" ale drugi rok jest i jakoś nie owocuje (może warunki ma nie odpowiednie).Dzięki za rady.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 05 wrz 2012, 16:36

Wscibski jeżeli robisz domowe nalewki i wina to śmiało możesz otworzyć nowy temat i podzielić się przepisami i tajnikami tej cudownej umiejętności ;) W szczególności teraz, kiedy nadchodzi jesień i nasze ogrody są w szczycie owocowania :)
KarolinaC4
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 06 wrz 2012, 14:05
Lokalizacja: Gdańsk-City Park

Postautor: KarolinaC4 » 06 wrz 2012, 14:07

abrakadabra pisze:Wscibski jeżeli robisz domowe nalewki i wina to śmiało możesz otworzyć nowy temat i podzielić się przepisami i tajnikami tej cudownej umiejętności ;) W szczególności teraz, kiedy nadchodzi jesień i nasze ogrody są w szczycie owocowania :)


Jestem za, też chętnie poczytam - można by zrobić jakieś pyszności na długie,zimowe wieczory ;)
Awatar użytkownika
wscibski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 51
Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
Kontaktowanie:

Postautor: wscibski » 08 wrz 2012, 01:47

Niestety, to stare wiekowe receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, nigdzie nie odnotowane :)

A tak na serio to czasu mam mało a świnią nie chcę być kopiując od innych. Pora kończyć pracę i spać bo po obiedzie na etat lecę.

branoc
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 10 wrz 2012, 11:11

etat etatem a taka wiśnióweczka własnej roboty w sobotnie wieczory hmmm marzenie :P
Awatar użytkownika
wscibski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 51
Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
Kontaktowanie:

Postautor: wscibski » 11 wrz 2012, 19:44

Wiśnióweczka? a i owszem a to ciacho ? Pycha ze śliwkami :D
Właśnie konsumuję.
A alkohol potem, tylko z umiarem bo jutro na 18-om do pracy.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 13 wrz 2012, 15:54

Ah! wiedziałam, że będzie Ci smakowało ;)
Metaliga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 150
Rejestracja: 13 mar 2012, 09:41
Lokalizacja: Silesia

Postautor: Metaliga » 14 wrz 2012, 14:23

ALe smaka mi zrobiliście :kwasny:
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 20 wrz 2012, 14:58

:] o to nam chodziło :D
pawelzursynowa
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 89
Rejestracja: 04 lip 2016, 23:18

Re: Drożdżówka z wiśniami i ananasem

Postautor: pawelzursynowa » 24 mar 2018, 13:55

Ja proponuję zainwestować w pojemniki tego typu http://dafi.pl/produkty/vacuum/ . Kupiłem sobie takie i to naprawdę nie żadna ściema, że żywność w nich trzymana jest naprawdę dłużej świeża.
Kamilka75
Level 1
Level 1
Posty: 233
Rejestracja: 11 sie 2017, 17:34

Re: Drożdżówka z wiśniami i ananasem

Postautor: Kamilka75 » 14 wrz 2018, 19:32

Hej, czytałam, że potrzebujecie sprawdzonych przepisów na nalewki owocowe, to prawda? Dlaczego nie poszukacie w sieci informacji na ten temat? Przecież jest portal taki jak ten https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z- ... -po-kroku/ pełen przepisów na domowe nalewki, smaczne i zdrowe. Sama sprawdziłam tamtejsze przypisy, są naprawdę fajne.


Wróć do „CIASTA I DESERY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość