Rafaello na krakersach

CIASTA I DESERY: smaczne i sprawdzone przepisy na proste ciasta i desery, przepisy na ciasteczka, pączki, ciasta z orzechami, jabłecznik, szyszki, ciasta drożdżowe, kruche, biszkopty i wiele innych. Desery z owocami na każdą porę roku.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Rafaello na krakersach

Postautor: abrakadabra » 28 sie 2012, 23:53

Rafaello na krakersach

oszalałam na punkcie tego przepisu, polecam dla tych, którzy lubią słodkie desery i kokos!

Rafaello na krakersach - przepis bez pieczenia

Składniki

SKŁADNIKI:

2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
3 szklanki mleka
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
250 g masła lub margaryny
Przygotowanie

Żółtka ucieramy z ? szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.
Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanka cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.
Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne. Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Obrazek

JustynaUnito
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 31 sie 2012, 15:01
Lokalizacja: Gdańsk-City Park

Postautor: JustynaUnito » 31 sie 2012, 15:02

Ja nie lubię kokosu, ale to ciasto mogłabym jeść w ogromnych ilościach.
ania19861
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 18 wrz 2012, 11:39
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: ania19861 » 19 wrz 2012, 14:34

Robiłam już kilka razy to ciacho. Bardzo dobre ;)
Profesjonalnie wykonane etykiety
absolu
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 22 lis 2015, 17:12

Re: Rafaello na krakersach

Postautor: absolu » 22 lis 2015, 17:18

bardzo lubię :) ale musi je dla mnie ktoś przygotować, bo "ciasta bez pieczenia" mają to do siebie, że nigy mi nie wychodzą. Nie wiem dlaczego ale są okropne
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 700
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Rafaello na krakersach

Postautor: AinEingarp » 23 lis 2015, 09:51

Mmmm, wygląda to pysznie. Idealny pomysł na niedzielny deserek...
absolu
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 22 lis 2015, 17:12

Re: Rafaello na krakersach

Postautor: absolu » 09 gru 2015, 13:08

i znowu tu wchodzę i gapię się na to zdjęcie. całe szczęście, ze nie jestem na diecie, bo bym zwariowała
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 700
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Rafaello na krakersach

Postautor: AinEingarp » 16 gru 2015, 20:00

Robiłam to cudo... Jest przepyszne! Nie mogłam się powstrzymać od jedzenia.


Wróć do „CIASTA I DESERY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości