Kokosanki

CIASTA I DESERY: smaczne i sprawdzone przepisy na proste ciasta i desery, przepisy na ciasteczka, pączki, ciasta z orzechami, jabłecznik, szyszki, ciasta drożdżowe, kruche, biszkopty i wiele innych. Desery z owocami na każdą porę roku.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Kokosanki

Postautor: abrakadabra » 28 sie 2012, 23:17

Sprawdzony przepis na ciastka kokosanki- zrobilam je pierwszy raz rok temu, domownicy szaleją za nimi

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Czas pieczenia: ok. 15-20 minut

Składniki (na ok. 15 kokosanek):
5 białek
300 g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2-1 szklanka mąki*


*im damy mniej mąki tym środek kulki jest bardziej miękki i "ciągnący" - takie lubie najbardziej się ale tym samym trudniej uformować na blaszce kulki.


Wykonanie:



Krok 1. Białka ubijam za pomocą trzepaczki z cukrem i solą w żaroodpornym naczyniu nad kąpielą wodną, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji i śnieżnobiałego koloru.

Krok 2. Ubite białka zdejmuję z ognia i dodaję ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszam.

Krok 3. Dodaję wiórki kokosowe i przesianą mąkę, mieszam dokładnie całość i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.

Krok 4. Ze schłodzonej masy formuję niewielkie kulki lub nakładam ją za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową podkładką, w odległości ok. 3 cm od siebie.

Krok 5. Piekę kokosanki przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150-160°C z włączonym termoobiegiem, na złocisty kolor

SMACZNEGO!

Obrazek
Celina.K
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 10 wrz 2012, 11:27
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Celina.K » 10 wrz 2012, 12:02


Wróć do „CIASTA I DESERY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość