Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
0,5 kg pieczarek
2 papryki (dla kontrastu czerwona i zielona)
1 zielony ogórek
1 pomidor
pół kapusty pekińskiej
1 cebula
Przyprawa Gyros
1 jajko, łyżka bułki tartej
majonez, ketchup
sól, pieprz
Wszystkie składniki warzywne pokroić w kostkę, kapustę poszatkować.
Do mięsa mielonego dodać jajko, łyżkę bułki tartej, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 łyżki przyprawy Gyros (ewentualnie odrobinę wody). Wyrobić.
Z tak przygotowanego mięsa zrobić małe kuleczki, wielkości paznokcia. Z tej ilości mięsa wychodzi ok 100 kulek. Usmażyć na głębokim oleju (w frytkownicy w temp. 160 st smażenie partii trwa ok 60 sekund), aż zrobią się lekko brązowe. Wystudzić.
Pieczarki przesmażyć razem z cebulą.
Sałatkę układa się warstwowo: na dno majonez i kleks ketchupu, kapustę (można posypać odrobiną przypraw), pieczarki z cebulą, ogórek, papryka, pomidor, kulki mięsa itd
SMACZNEGO
Można dodać kukurydzę
![Obrazek](http://www.winiary.pl/image.ashx/salatka-gyros-z-miesa-mielonego.jpg?fileID=19822&width=800&height=600&frame=True&quality=100&bg=0)
źródło: www.winiary.pl