Kurczak słodko-kwaśny z papają

DANIA MIĘSNE: dania mięsne obiadowe, wołowina, wieprzowina, piersi z kurczaka, dziczyzna. Propozycje na obiady, kolacje i przyjęcia. Dania pyszne i lekkostrawne dla całej rodziny.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Kurczak słodko-kwaśny z papają

Postautor: abrakadabra » 12 mar 2013, 10:09

Kurczak słodko-kwaśny z papają


Składniki:

WINIARY POMYSŁ NA... kurczaka po chińsku 1 opakowanie
filety z kurczaka 300 g
kawałek selera 50 g
cebula 1 sztuka
papaja konserwowa 1 puszka
olej 3 łyżki
keczup 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Filety pokrój w kostkę.
filety z kurczaka

Seler i cebulę obierz i pokrój w słupki.
kawałek selera
cebula

Podsmaż razem z mięsem na oleju.
olej

POMYSŁ NA ... wsyp do 300 ml zimnej wody, dokładnie wymieszaj.
WINIARY POMYSŁ NA... kurczaka po chińsku

Dodaj POMYSŁ NA do mięsa i warzyw.

Dodaj razem przez około 10 minut.

Na koniec dodaj odsączoną papaję i keczup.
papaja konserwowa
keczup

Zagotuj.

Podawaj z ryżem.





Obrazek


źródło: www.winiary.pl
Awatar użytkownika
Różaneczka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 37
Rejestracja: 07 mar 2013, 12:18
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Różaneczka » 21 mar 2013, 15:41

mniam mniam lubie takie jedzonko, choc nie musi być z winiar :P
Awatar użytkownika
annaka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 39
Rejestracja: 21 cze 2016, 11:52
Lokalizacja: Polska

Re: Kurczak słodko-kwaśny z papają

Postautor: annaka » 02 wrz 2016, 11:29

Nigdy nie dodawałam papaji. Zawsze ananas, bambus, trawa cytrynowa... czas spróbować.
Zazi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 29
Rejestracja: 29 wrz 2016, 03:38

Re: Kurczak słodko-kwaśny z papają

Postautor: Zazi » 07 paź 2017, 21:34

Ja nie tylko nie jadłam nigdy kurczaka z papają, to nawet papai nigdy nie jadłam. Pamiętam jednak, że za czasów studenckich chodziłyśmy z przyjaciółką do tak zwanego "chińczyka" właśnie na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Do dziś pamiętam, że był przepyszny i chętnie teraz odtworzyłabym coś takiego w domu, ale jakoś do tej pory o tym nie pomyślałam. Dzięki za inspirację, może coś mi z tego wyjdzie.
AinEingarp
Level 3
Level 3
Posty: 1132
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Kurczak słodko-kwaśny z papają

Postautor: AinEingarp » 30 paź 2017, 11:27

Robiłam ostatnio słodko kwaśnego kurczaka. Mój facet teraz szaleje za tym daniem.
trylogia
Level 3
Level 3
Posty: 1054
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Re: Kurczak słodko-kwaśny z papają

Postautor: trylogia » 28 lut 2019, 18:29

Indyk chyba nawet zdrowszy. My też często na niego stawiamy.
AinEingarp
Level 3
Level 3
Posty: 1132
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Kurczak słodko-kwaśny z papają

Postautor: AinEingarp » 19 mar 2019, 13:59

A ja wlaśnie za nim nie przepadam. Ale wybieram kurczaka ze sprawdzonych hodowli.
Nielatający
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 9
Rejestracja: 30 lip 2019, 14:52

Re: Kurczak słodko-kwaśny z papają

Postautor: Nielatający » 13 lis 2019, 15:50

A to to chyba takie fit danie. Co nie? A do fit dania to można stosować Vanefist Neo:
malwax
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 19 wrz 2018, 14:21

Re: Kurczak słodko-kwaśny z papają

Postautor: malwax » 09 gru 2019, 09:54

Ja znam takiego kurczaka na słodko ale raczej z ananasem albo z mango. Z papają jeszcze nie próbowałam, ale akurat lubię ten owoc na świeżo, a niekoniecznie na ciepło. Inna sprawa, że duże znaczenie ma też sam kurczak. Jeśli nie próbowaliście, to warto wybierać drób bez antybiotyków - http://www.farmio.com/mieso-z-chowu-bez-antybiotykow - bo on smakuje zupełnie inaczej niż takie mięso, które jest faszerowane jakimiś lekami czy wzmacniaczami wzrostu... Przede wszystkim jest miękkie i soczyste, a nie takie suche i twarde, jak czasami się robi z tym "zwykłym" mięsem z kurczaka. Potem też nie trzeba robić bardzo intensywnych sosów, bo szkoda tracić taki fajny smak :)
AinEingarp
Level 3
Level 3
Posty: 1132
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Kurczak słodko-kwaśny z papają

Postautor: AinEingarp » 12 lut 2020, 09:19

Super pomysł z tą papają. Muszę go wypróbować.

Wróć do „DANIA MIĘSNE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość