Pyzy ziemniaczane z mięsem

DANIA MIĘSNE: dania mięsne obiadowe, wołowina, wieprzowina, piersi z kurczaka, dziczyzna. Propozycje na obiady, kolacje i przyjęcia. Dania pyszne i lekkostrawne dla całej rodziny.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Postautor: abrakadabra » 12 mar 2013, 10:05

Dziś jedno z moich ukochanych dań:

Składniki:
ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
smalec 3 łyżki
cebula 1 sztuka
farsz:
przyprawa MAGGI do smaku
mięso mielone 250 g
majeranek 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, połowę ugotuj.
ziemniaki

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
ziemniaki

Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.

Ziemniaki surowe i gotowane połącz ze sobą, dodaj jajko i mąkę.
jajko
mąka ziemniaczana

Wyrób ciasto i podziel na 16 porcji.

farsz:

Mięso połącz z posiekaną cebulą.
mięso mielone
cebula

Dopraw przyprawą MAGGI, majerankiem, solą i pieprzem.
przyprawa MAGGI
majeranek
sól, pieprz

Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszcz w dłoni, nałóż porcję farszu i dokładnie zlep.

Pyzy gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.

Smalec rozpuść na rozgrzanej patelni, i zeszklij na nim drugą posiekaną cebulę.
smalec
cebula

Pyzy podawaj polane cebulą ze smalcem.

Obrazek

Wróć do „DANIA MIĘSNE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość