Składniki:
ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
smalec 3 łyżki
cebula 1 sztuka
farsz:
przyprawa MAGGI do smaku
mięso mielone 250 g
majeranek 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, połowę ugotuj.
ziemniaki
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
ziemniaki
Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
Ziemniaki surowe i gotowane połącz ze sobą, dodaj jajko i mąkę.
jajko
mąka ziemniaczana
Wyrób ciasto i podziel na 16 porcji.
farsz:
Mięso połącz z posiekaną cebulą.
mięso mielone
cebula
Dopraw przyprawą MAGGI, majerankiem, solą i pieprzem.
przyprawa MAGGI
majeranek
sól, pieprz
Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszcz w dłoni, nałóż porcję farszu i dokładnie zlep.
Pyzy gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.
Smalec rozpuść na rozgrzanej patelni, i zeszklij na nim drugą posiekaną cebulę.
smalec
cebula
Pyzy podawaj polane cebulą ze smalcem.
