Fasolka po bretońsku
Składniki
2 szklanki fasoli jaś
kawałek wędzonego boczku
duży kawałek kiełbasy podwawelskiej
liśc laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
Tradycyjna fasolka po bretońsku.
Etapy przygotowania
Fasolę namaczamy przez noc w wodzie. Po 12 h moczenia,wkładamy do tej wody z fasolą boczek i gotujemy na małym ogniu do miękkości ( w razie potrzeby dolewając odpowiednią ilość wody).Dodajemy liśc laurowy i ziele angielskie. Wyjmujemy boczek,studzimy i kroimy go w kostkę.Dodajemy spowrotem do fasoli.Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju i również dodajemy do fasoli. Doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy.Gotujemy lekko i odstawiamy do przegryzienia.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
KTO LUBI???







Od dziecka lubię maczać w niej bułkę, co może nie jest bardzo grzeczne, ale nic na to nie poradzę.
To super danie na jesień, zimę.
