Mój pomysł na dzisiejszy obiad:
Gulasz pieczony w garnku rzymskim obłędnie aromatyczny
Do pieczenia gulaszu używam - i Tobie polecam - garnka rzymskiego z Transylwanii. To garnek wykonany z czystej gliny, bez żadnych dodatków - pieczone w nim potrawy są niezwykle soczyste i pełne smaku.
3/4 kg karkówki
3/4 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
3 spore cebule (około 40 dag)
główka czosnku
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 czubate łyżki gotowej pasty gulaszowej
1 czubata łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżka oleju z pestek papryki (można pominąć)
świeżo zmielony czarny pieprz
ewentualnie sól (jeśli lubisz wyraźnie słone potrawy)
do dekoracji:
kilka papryczek chilli (nadadzą potrawie ostrości i będą ładnie wyglądać, jeśli nie lubisz mocno ostrych potraw, zrezygnuj z tego dodatku)
Ziemniaki obierz, wypłucz i osusz. Pokrój na kawałki o boku około 2 cm (nie powinny być zbyt małe).
Obraną cebulę pokrój na ósemki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki (nie obieraj ich).
Mięso pokrój na kostkę o boku około 1,5 cm). Przełóż do miski, dodaj pastę gulaszową, wędzoną paprykę w proszku, olej z pestek papryki, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
Do zamarynowanego mięsa dodaj ziemniaki i cebulę oraz czosnek, wlej bulion (ewentualnie danie posól, ale pamiętaj, że pasta paprykowa jest dość słona). Wymieszaj i przełóż do garnka rzymskiego wcześniej namoczonego przez 20-30 minut w wodzie. Na wierzchu połóż papryczki chilli. Garnek przykryj.
Wstaw do zimnego piekarnika. Włącz grzanie na 160 stopni i zapiekaj przez dwie godziny.
Gulasz podawaj w garnku, w którym się piekł. Świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty.
Ziemniaki obierz, wypłucz i osusz. Pokrój na kawałki o boku około 2 cm (nie powinny być zbyt małe).
Obraną cebulę pokrój na ósemki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki (nie obieraj ich).
Mięso pokrój na kostkę o boku około 1,5 cm).
Ziemniaki obierz, wypłucz i osusz. Pokrój na kawałki o boku około 2 cm (nie powinny być zbyt małe).
Obraną cebulę pokrój na ósemki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki (nie obieraj ich).
Przełóż do miski, dodaj pastę gulaszową, wędzoną paprykę w proszku, olej z pestek papryki, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
Do zamarynowanego mięsa dodaj ziemniaki i cebulę oraz czosnek, wlej bulion (ewentualnie danie posól, ale pamiętaj, że pasta paprykowa jest dość słona). Wymieszaj i przełóż do garnka rzymskiego wcześniej namoczonego przez 20-30 minut w wodzie. Na wierzchu połóż papryczki chilli.
Wstaw do zimnego piekarnika. Włącz grzanie na 180 stopni i zapiekaj przez dwie i pół godziny.
Gulasz podawaj w garnku, w którym się piekł. Świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty.
SMACZNEGO!
- Wykaz forów Forum Dyskusyjne - Dyskusje, Rozmowy, Pomoc online, Porady, Wsparcie, Fora Forum Kulinarne: gotowanie DANIA MIĘSNE
-
- Dzisiaj jest 26 kwie 2024, 16:12
- Strefa czasowa UTC+02:00
Gulasz pieczony w garnku rzymskim obłędnie aromatyczny
DANIA MIĘSNE: dania mięsne obiadowe, wołowina, wieprzowina, piersi z kurczaka, dziczyzna. Propozycje na obiady, kolacje i przyjęcia. Dania pyszne i lekkostrawne dla całej rodziny.
Posty: 1
• Strona 1 z 1
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Gulasz pieczony w garnku rzymskim obłędnie aromatyczny
Postautor: abrakadabra » 21 lut 2013, 12:04
Posty: 1
• Strona 1 z 1
Przejdź do
- Forum Dyskusyjne - Dyskusje, Rozmowy, Pomoc online, Porady, Wsparcie, Fora
- Propozycje
- Dyskusje, Rozrywka
- Off Topic
- Humor
- Wydarzenia: Polska i Świat
- Regionalne
- ON-LINE ZONE
- Internet
- Sprzęt Komputerowy
- Programy Komputerowe
- Windows
- Linux
- Komunikatory
- Nauka
- Kącik Webmastera
- Giełda Komputerowa
- Pozycjonowanie
- Sport
- Kulturystyka
- Piłka Nożna
- Skate
- Wędkarstwo
- Taniec
- Sporty Zimowe
- Forum Rowerowe
- Zdrowie i Uroda
- Opinie o lekach
- Odchudzanie, Dietetyka
- Perfumy, Zapachy, Perfumerie
- Pielęgnacja Włosów, Skóry, Paznokci
- SPA - Pielęgnacja Ciała
- Ślub i Wesele
- Antykoncepcja
- Moda Damska
- Moda Męska
- Makijaż, Wizaż
- Choroby, Lekarze, Lecznice, Kliniki, Dentyści
- Kultura, Życie Nocne
- Teatr
- Strefa Klubowa, Puby
- Restauracje
- Hotele
- Literatura, Sztuka, Wasza Twórczość
- Fotografia
- Aparaty Cyfrowe
- Lustrzanki
- Pozostały sprzęt fotograficzny
- Nasze Albumy Fotograficzne
- Fotografia Miesiąca
- Edukacja
- Podstawówka Forum
- Gimnazjum Forum
- Forum Liceum
- Technikum Forum
- Forum Studenta, Studia
- Akademiki
- Matura
- Ściągi
- Forum Prawne
- Religia
- My, Świat, który nas otacza
- Miłość, Przyjaźń
- Nałogi oraz Używki
- Filozofia
- Subkultury
- Praca, Bezrobocie
- Forum Podróży
- RTV, AGD, AUDIO, AKUSTYKA, ELEKTRONIKA
- Forum AGD
- Forum RTV - co kupić?
- Głośniki, Zestawy nagłośnieniowe
- Telefony Komórkowe
- Klimatyzacja
- Forum Kulinarne: gotowanie
- ZUPY
- DANIA WEGETARIAŃSKIE
- DANIA MIĘSNE
- RYBY I OWOCE MORZA
- SAŁATKI I SURÓWKI
- CIASTA I DESERY
- SOSY
- DRINKI, NAPOJE, DOMOWE ALKOHOLE
- PRZETWORY
- PRZEKĄSKI, ZAKĄSKI
- Motoryzacja
- Jakie auto kupić?
- Problemy techniczne
- Przepisy, ubezpieczenie
- ogłoszenia
- inne
- motoryzacja
- NIERUCHOMOŚCI I BUDOWNICTWO
- WNĘTRZE- ARANŻACJA I WYSTRÓJ
- OGRÓD, BALKON, TARAS, LOGGIA
- KUPNO, SPRZEDAŻ, NAJEM NIERUCHOMOŚCI
- PROJEKTY DOMÓW, MATERIAŁY BUDOWLANE, MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE
- Zarabianie
- Konkursy i nagrody
- Dyskusje o inwestycjach
- Inne
- Reklama
- Randki
- Ciekawostki
- Scams,Oszustwa,Phishing,bezpieczeństwo,Alerty,Ostrzeżenia
- Giełda
- Giełda
- Sprzedam - mam do sprzedania - giełda
- Kupię - ogłoszenia kupna
- Zamienię - Zamiana - Wymiana
- Zlecenia
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość