Gulasz pieczony w garnku rzymskim obłędnie aromatyczny
Do pieczenia gulaszu używam - i Tobie polecam - garnka rzymskiego z Transylwanii. To garnek wykonany z czystej gliny, bez żadnych dodatków - pieczone w nim potrawy są niezwykle soczyste i pełne smaku.
3/4 kg karkówki
3/4 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
3 spore cebule (około 40 dag)
główka czosnku
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 czubate łyżki gotowej pasty gulaszowej
1 czubata łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżka oleju z pestek papryki (można pominąć)
świeżo zmielony czarny pieprz
ewentualnie sól (jeśli lubisz wyraźnie słone potrawy)
do dekoracji:
kilka papryczek chilli (nadadzą potrawie ostrości i będą ładnie wyglądać, jeśli nie lubisz mocno ostrych potraw, zrezygnuj z tego dodatku)
Ziemniaki obierz, wypłucz i osusz. Pokrój na kawałki o boku około 2 cm (nie powinny być zbyt małe).
Obraną cebulę pokrój na ósemki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki (nie obieraj ich).
Mięso pokrój na kostkę o boku około 1,5 cm). Przełóż do miski, dodaj pastę gulaszową, wędzoną paprykę w proszku, olej z pestek papryki, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
Do zamarynowanego mięsa dodaj ziemniaki i cebulę oraz czosnek, wlej bulion (ewentualnie danie posól, ale pamiętaj, że pasta paprykowa jest dość słona). Wymieszaj i przełóż do garnka rzymskiego wcześniej namoczonego przez 20-30 minut w wodzie. Na wierzchu połóż papryczki chilli. Garnek przykryj.
Wstaw do zimnego piekarnika. Włącz grzanie na 160 stopni i zapiekaj przez dwie godziny.
Gulasz podawaj w garnku, w którym się piekł. Świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty.

Ziemniaki obierz, wypłucz i osusz. Pokrój na kawałki o boku około 2 cm (nie powinny być zbyt małe).
Obraną cebulę pokrój na ósemki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki (nie obieraj ich).
Mięso pokrój na kostkę o boku około 1,5 cm).
Ziemniaki obierz, wypłucz i osusz. Pokrój na kawałki o boku około 2 cm (nie powinny być zbyt małe).
Obraną cebulę pokrój na ósemki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki (nie obieraj ich).
Przełóż do miski, dodaj pastę gulaszową, wędzoną paprykę w proszku, olej z pestek papryki, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
Do zamarynowanego mięsa dodaj ziemniaki i cebulę oraz czosnek, wlej bulion (ewentualnie danie posól, ale pamiętaj, że pasta paprykowa jest dość słona). Wymieszaj i przełóż do garnka rzymskiego wcześniej namoczonego przez 20-30 minut w wodzie. Na wierzchu połóż papryczki chilli.
Wstaw do zimnego piekarnika. Włącz grzanie na 180 stopni i zapiekaj przez dwie i pół godziny.
Gulasz podawaj w garnku, w którym się piekł. Świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty.

SMACZNEGO!