Pulpeciki z makaronem

DANIA MIĘSNE: dania mięsne obiadowe, wołowina, wieprzowina, piersi z kurczaka, dziczyzna. Propozycje na obiady, kolacje i przyjęcia. Dania pyszne i lekkostrawne dla całej rodziny.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Pulpeciki z makaronem

Postautor: abrakadabra » 15 lut 2013, 11:51

Pulpeciki z makaronem

Składniki

opakowanie makaronu wstążki,
- 2 cebule,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- 40 dag mięsa mielonego,
- jajko,
- zioła prowansalskie,
- 2 łyżki bułki tartej,
- puszka krojonych pomidorów
Przygotowanie

Posiekaj cebulę i czosnek. Jeną cebulę dodaj do mięsa, wbij jajko, dosyp bułkę tartą, dodaj 1-2 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób masę mięsną. Formuj z niej maleńkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i szybko obsmaż na oleju. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj. W rondelku na łyżce oleju zeszklij resztą cebuli i czosnek. Dodaj pomidory wraz z zalewą. Zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem oraz ziołami prowansalskimi, gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Włóż do niego pulpeciki, podgrzej w sosie. Makaron odcedź. Po porcji przełóż na talerz, polej sosem z pulpecikami. Możesz posypać bazylią i startym parmezanem


Obrazek

Wróć do „DANIA MIĘSNE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości