Sateki - jakie najlepsze?

DANIA MIĘSNE: dania mięsne obiadowe, wołowina, wieprzowina, piersi z kurczaka, dziczyzna. Propozycje na obiady, kolacje i przyjęcia. Dania pyszne i lekkostrawne dla całej rodziny.
Awatar użytkownika
dada
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 28 kwie 2011, 10:26
Lokalizacja: z miasta

Sateki - jakie najlepsze?

Postautor: dada » 16 sty 2013, 13:46

Jakie steki są wg Was najlepsze? Jakie jedliście i Wam smakowały?

lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 18 sty 2013, 14:16

prawdę mówiąc ja nigdy nie jadłam steka, ale chciałabym spróbować, choć nie wiem czy smakowałoby mi coś takiego, na temat jego przyrządzania nie mam zbyt wiele pojęcie, więc nie podjęłabym się tego w domu, z resztą steki chyba robi się na grillu i musiałabym mieć taką patelnię grillową, a one nawet w outlecie online po przecenie trochę kosztują, zobaczymy może w przyszłym miesiącu będzie trochę lepiej z kasą i sobie taką sprawię, jak na razie zadowolę się kotletem schabowym ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
dada
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 28 kwie 2011, 10:26
Lokalizacja: z miasta

Postautor: dada » 21 sty 2013, 09:28

Dobra patelnia to podstawa, wiadomo. Najważniejsze w stekach jest jednak mięsko i jego umiejętne przygotowanie.
Ja ostatnio przygotowywałam steki siekane BOS, wyszły naprawdę extra. Wykonane są w 100% z mięsa wołowego, więc nic dziwnego, że smakują rewelacyjnie.
martok
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 17 sty 2013, 10:17
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: martok » 21 sty 2013, 10:22

dada pisze: steki siekane BOS

A gdzie to się kupuje?
.
Awatar użytkownika
dada
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 28 kwie 2011, 10:26
Lokalizacja: z miasta

Postautor: dada » 23 sty 2013, 08:49

W Makro kupisz te steki. W Realu też ostatnio widziałam. Nie są drogie, a zrobione w 100% z mięsa wołowego.

Co masz zamiar spróbować?
martok
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 17 sty 2013, 10:17
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: martok » 23 sty 2013, 13:05

dada pisze: Co masz zamiar spróbować?


Jak najbardziej! Lubię smażoną wołowinę, a trudno dostać taką, którą po usmażeniu dałoby się ugryźć. No chyba że polędwica po 70 zł za kg. Dzięki za info. Pozdrawiam - M
.
minejra
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 23 sty 2013, 08:43
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: minejra » 23 sty 2013, 13:06

Mi steki osobiście nie smakują. Zdecydowanie wolę piersi z kurczaka lub tradycyjnego schabowego :)
Awatar użytkownika
dada
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 28 kwie 2011, 10:26
Lokalizacja: z miasta

Postautor: dada » 24 sty 2013, 08:38

martok pisze:Dzięki za info.


nie ma sprawy :)

minejra pisze:Mi steki osobiście nie smakują.


robiłam wczoraj do obiadu, może w tej wersji będą Ci smakować :hyhy:
martok
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 17 sty 2013, 10:17
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: martok » 24 sty 2013, 10:05

minejra pisze: Mnie steki osobiście nie smakują.


Wydaje mi się, że kobiety - przeciętnie biorąc - mają do befsztyków mniejsze przekonanie niż mężczyźni. Ale może chociaż tatara lubisz?
.
jqtnm
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 9
Rejestracja: 27 wrz 2012, 10:52
Lokalizacja: śląsk

Postautor: jqtnm » 30 sty 2013, 12:46

Ostatnio jadłem steka po francusku (z pieprzem i białym winem). Było smacznie, chociaż wolę tradycyjnie - po amerykańsku i średniokrwiście.
martok
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 17 sty 2013, 10:17
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: martok » 30 sty 2013, 15:42

jqtnm pisze: wolę tradycyjnie - po amerykańsku.


Ja też uważam, że prawdziwymi ekspertami od befsztyków są Anglosasi. Ale słyszałem, że genialne steki robią też Argentyńczycy.
.


Wróć do „DANIA MIĘSNE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość