Tarta wiosenna

DANIA MIĘSNE: dania mięsne obiadowe, wołowina, wieprzowina, piersi z kurczaka, dziczyzna. Propozycje na obiady, kolacje i przyjęcia. Dania pyszne i lekkostrawne dla całej rodziny.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Tarta wiosenna

Postautor: abrakadabra » 06 lis 2012, 10:31

Składniki

500 g mąki
300 g piersi z kurczaka
kostka masła
sól, pieprz,
jajka
10 pomidorków koktajlowych
brokuł
1 opakowanie mozarelli
1 opakowanie śmietanki kremówki
listki świeżej bazylii
szczypiorek
ryż

Etapy przygotowania

1

SPÓD:
Składniki na spód zagnieść. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim tartaletki, ponakłuwać widelcem. Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nie ryż. Podpiec w temp. 180 stopni przez 15 minut. Potem zdjąć papier i piec dalej przez ok. 10 minut.

Składniki etapu: 250 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 jajko

2

NADZIENIE:
Kurczaka podsmażyć na patelni.
Brokuł podgotować. Pomidorki obrać ze skórki
Mozarellę zetrzeć na tarce. W misce połączyć ją z kremówką, jajkiem i przyprawami.
Warzywa wyłożyć na podpieczony spody, zalać przygotowanym sosem oraz listkami bazylli. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Upieczoną tartę obsypać szczypiorkiem.

Obrazek

Nataszka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 53
Rejestracja: 25 wrz 2012, 13:26
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Nataszka » 07 sty 2013, 14:08

Kurczę a ja kiedyś robiłam tartę, i wszystko naraz dałam - nie wyszło za bardzo, w przepisie nie pisało że trzeba spód robić osobno a nadzienie osobno. Teraz już będę wiedziała :D

Wróć do „DANIA MIĘSNE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość