Soczyste dramstiki z kurczaka w majonezie

DANIA MIĘSNE: dania mięsne obiadowe, wołowina, wieprzowina, piersi z kurczaka, dziczyzna. Propozycje na obiady, kolacje i przyjęcia. Dania pyszne i lekkostrawne dla całej rodziny.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Soczyste dramstiki z kurczaka w majonezie

Postautor: abrakadabra » 10 paź 2012, 14:51

Soczyste dramstiki z kurczaka w majonezie

Dramstiki z kurczaka zapiekane pod "pierzynką" majonezowo-musztardową. Dzięki temu, że pieczone są pod folią aluminiową wychodzą soczyste i aromatyczne. Mięso podałam z sałatą pekińską z sosem vinegrette.

1 kg dramstików z kurczaka (około 9 sztuk)

1 szklanka majonezu

4 łyżki ostrej musztardy

4 ząbki czosnku

1 kostka bulionowa drobiowa

1-2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki


Dramstiki myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Zmiażdzony czosnek ucieramy na pastę z pokruszoną kostką rosołową, olejem, solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną pastą nacieramy mięso, przykrywamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Dużą blachę (tę z piekarnika) wykładamy folią aluminiową (zostawiamy sporo do zawinięcia), układamy mięso. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy grubą warstwą mięso. Zakrywamy folią (stroną matową do zewnątrz). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i przeczemy przez 1 godzinę. 20 minut przed końcem odginamy folię, żeby dramstiki ładnie się zarumieniły.

Obrazek
Nataszka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 53
Rejestracja: 25 wrz 2012, 13:26
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Nataszka » 07 sty 2013, 14:09

Dramstiki czyli udka czy co?

Wróć do „DANIA MIĘSNE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość