Spaghetti Bolognese

DANIA MIĘSNE: dania mięsne obiadowe, wołowina, wieprzowina, piersi z kurczaka, dziczyzna. Propozycje na obiady, kolacje i przyjęcia. Dania pyszne i lekkostrawne dla całej rodziny.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Spaghetti Bolognese

Postautor: abrakadabra » 25 wrz 2012, 10:51

Scyzoryk w kieszeni mi się otwiera widząc jak ludzie potrafią zniszczyć ten cudowny i wyjątkowo prosty przepis na prawdziwe Bolognese. Dlatego też zdecydowałam się spisać swój sprawdzony przepis który zdobyłam od przyjaciela i zachwyca każdego, kto go miał okazję spróbować

Składniki (na 4 porcje):

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka lub dwie średnie
pół małego selera korzeniowego
pół słodkiej czerwonej papryki
2 słoiczki pomidorów bez skórki- koncentratu (ja preferuję ten z Pudliszek)
ok 30 gram żółtego sera (moze być Gouda)
pół kg mielonej wieprzowiny lub pół na pół wieprzowiny i wołowiny
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
400 g makaronu spaghetti
kilka listków świeżej bazylii (ostatecznie może być ta suszona z torebki)
do posypania - wiórki parmezanu

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem w osolonej wodzie. Odcedzamy (nie przelewamy wodą ).
Mięso solimy i pieprzymy i smażymy do zbrązowienia.

Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę.
Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i selera oraz paprykę Przesmażamy około 7 minut. Dodajemy pomidory oraz posiekany czosnek. Na koniec dodajemy starty żółty ser. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Następnie doprawiamy wedle preferencji reszta przypraw. Dodajemy porwane liście bazylii i przesmażone mięso. Do sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
Całość przyozdabiamy listkami bazylii i posypujemy wiórkami parmezanu.

SMACZNEGO!!!

Obrazek
boss
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 31
Rejestracja: 07 lip 2012, 18:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: boss » 01 paź 2012, 01:16

dzięki za przepis, wyszlo super, ja dodałem więcej czosnku ale wiadomo, kto co lubi
janton
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 03 paź 2012, 08:23
Lokalizacja: śląsk

Postautor: janton » 08 paź 2012, 11:28

Uwielbiam! :)
Justyś88
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 18
Rejestracja: 03 wrz 2012, 15:20
Lokalizacja: Gdańsk-City Park

Postautor: Justyś88 » 09 paź 2012, 14:31

Mmmm, brzmi smakowicie - sama przyznam się że zazwyczaj korzystam z gotowych sosów, dodają np cebulę, pomidory z puszki czy oliwki...nigdy nie próbowałam sosu sama zrobić, bez sztucznych przypraw.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 18 paź 2012, 10:39

Justyś, ja też kiedyś gotowałam z gotowych sosów dopóki nie spróbowałam prawdziwego ;) To żadna filozofia z smak jest nieporównywalny!!! :D
koupak
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 09 sty 2010, 14:07
Lokalizacja: krk

Postautor: koupak » 01 lis 2012, 01:23

Polecam sos z torebki :P tak jest szybciej
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 06 lis 2012, 10:19

korkociąg
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 20
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:43
Lokalizacja: białystok

Postautor: korkociąg » 13 lis 2012, 15:29

abrakadabra, ugotowałem wg twojego przepisu, sos wyszedł trochę gęsty dlatego dodałem nieco wody. Ale wyszło pyszne! polecam przepis!
Nataszka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 53
Rejestracja: 25 wrz 2012, 13:26
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Nataszka » 07 sty 2013, 14:07

Zawsze lepiej jest robić wszystko samemu, w miarę możliwości.... Po co truć się sztucznymi, chemicznymi przyprawami na własne życzenie?
A przepis na pewno wypróbuję.
lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 07 sty 2013, 15:34

ja też jestem za tym, aby używać najbardziej naturalnych składników jakie tylko się da zdobyć, wiadomo, ze z proszku będzie szybciej, ale czy zdrowiej i smacznie...nie sądzę...takie sosy w ogóle nie mają aromatu i smaku...takie spaghetti wtedy nawet nie pachną włoską kuchnią

Wróć do „DANIA MIĘSNE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość