Od dziecka uwielbiam fasolkę szparagową. Przez babcię i mamę była przygotowywana klasycznie, tj. ugotowana i polana przesmażoną na maśle bułką tartą lub występowała jako składnik zupy jarzynowej. A ja...lubię eksperymentować. Tym razem sałatka, której głównym składnikiem jest fasolka:)
- fasolka szparagowa (w sałatce preferuję zieloną) ok. 0.7 kg
-puszka kukurydzy konserwowej lub białej, drobnej fasolki
-papryka (dowolny kolor, ważne aby była świeża i soczysta)
-3 jajka ugotowane na twardo
-1 czerwona cebula
-majonez lub sos czosnkowy (ja robię sama na bazie jogurtu lub śmietany, z koperkiem i natką pietruszki)
Strąki fasolki kroimy na 2-3 części, gotujemy ok 10-15 minut, studzimy, wrzucamy do dużej salaterki. Paprykę, jajka oraz cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do fasolki wraz z odsączoną z zalewy kukurydzą lub białą fasolkę. Dodajemy szczyptę cukru, sól, ewentualnie inne przyprawy wg uznania oraz majonez lub sos czosnkowy Gotowe!
Naprawdę świetne danie sezonowe. A poza sezonem można użyć mrożonej fasolki.....ale to już nie to samo:/
Fasolka szparagowa- tym razem w sałatce
-
- Level 1
- Posty: 333
- Rejestracja: 09 lis 2017, 00:27
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Fasolka szparagowa- tym razem w sałatce
Uwielbiam sałatki na bazie fasolki szparagowej! I ta zapowiada się całkiem smacznie.
-
- Level 1
- Posty: 333
- Rejestracja: 09 lis 2017, 00:27
Re: Fasolka szparagowa- tym razem w sałatce
Zapewniam Cię że jest smaczna:) Składniki można modyfikować jak kto lubi.
Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość