Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem
Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
Mąka żytnia drobna
Jaja
Mleko
Woda
Sól
Oliwa z oliwek
Farsz: Hummus
Szpinak liściasty
Dymka
Czosnek
Sól
Pieprz
Masło klarowane
Przygotowanie
Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpinak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
Mąka żytnia drobna
Jaja
Mleko
Woda
Sól
Oliwa z oliwek
Farsz: Hummus
Szpinak liściasty
Dymka
Czosnek
Sól
Pieprz
Masło klarowane
Przygotowanie
Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpinak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.
-
- Forumowicz
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 lis 2012, 00:45
- Lokalizacja: kraków
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
to ja nieskromnie może się wypowiem z faktu, że przez rodzine zostałam okrzyknięta królową naleśników
Mój standardowy przepis na naleśniki jest na "oko". Mąka, na pół woda gazowana i mleko, jedno jajko, łyżka oliwy, sól. Ciasto kręcę mikserem i w zasadzie nie można tego nazwać ciastem ponieważ konsystencję mam baaardzo płynną. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale ciasto nawet mi się nie "ciągnie" za patykami od miksera kiedy podniosę go do góry. Potem wylewam bardzo cienką warste ciasta na patelnie. Naleśniki wychodzą mega cienkie, w zasadzie służą mi tylko do tego zeby czymś "przytrzymać" farsz
Mój standardowy przepis na naleśniki jest na "oko". Mąka, na pół woda gazowana i mleko, jedno jajko, łyżka oliwy, sól. Ciasto kręcę mikserem i w zasadzie nie można tego nazwać ciastem ponieważ konsystencję mam baaardzo płynną. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale ciasto nawet mi się nie "ciągnie" za patykami od miksera kiedy podniosę go do góry. Potem wylewam bardzo cienką warste ciasta na patelnie. Naleśniki wychodzą mega cienkie, w zasadzie służą mi tylko do tego zeby czymś "przytrzymać" farsz
- alex89
- Forumowicz
- Posty: 73
- Rejestracja: 07 lis 2012, 13:09
- Lokalizacja: Mazowsze
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 61
- Rejestracja: 16 lis 2012, 14:57
- Lokalizacja: stara maszyna
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 61
- Rejestracja: 16 lis 2012, 14:57
- Lokalizacja: stara maszyna
Powiem Ci, że jeśli ktoś jest przyzwyczajony do smaku np razowego chleba albo chrupek błonnikowych to nie będzie miał problemu, zależy jeszcze w jakich dasz proporcjach. Kiedyś jadłam pizzę całkowicie na otrębach i powiem szczerze, że smakowała mi. A jeśli chodzi o zdrowe odżywianie to szczerze polecam Ci papier Saga. Można w nim gotować, piec, grillować, smażyć, dekorować itp ma wiele funkcji a miejsca nie zajmuje wiele. Ja przy jego pomocy sporo schudłam. Najlepiej wejdź sobie na stronę sagacook.com i zobacz, jest tam również mnustwo przepisów na zdrowe i nietuczące jedzonko.
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 61
- Rejestracja: 16 lis 2012, 14:57
- Lokalizacja: stara maszyna
-
- Forumowicz
- Posty: 65
- Rejestracja: 14 lis 2009, 00:26
- yaska
- Level 1
- Posty: 295
- Rejestracja: 26 sty 2010, 14:34
ja mam ten: http://softmm.com.pl/pl/p/Papier-do-got ... One-Up/404
idealny na dużą blaszkę, pod ciasto no i fajnie się wyciąga, do smażenia przecinam to na pół.
idealny na dużą blaszkę, pod ciasto no i fajnie się wyciąga, do smażenia przecinam to na pół.
-
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 sie 2017, 07:03
Re: Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem
Świetny przepis, tylko zamiast masła klarowanego lepiej użyć zdrowszego tłuszczu, np.oleju kokosowego.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem
Super pomysł! W weekend będę robić hummus, to sprawdzę ten przepis.
-
- Forumowicz
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 mar 2018, 14:03
- Lokalizacja: Łódź
Re: Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem
Grillowane naleśniki brzmią obłędnie, ale nie jestem miłośniczką hummusu. Muszę poszukać jakiegoś zamiennika i spróbować je zrobić. Ogólnie powinnam poszukać jakichś inspiracji na dania nie-mięsne, bo mam dość jedzenia mięsa. Od jakiegoś czasu w ogóle nie mogę przełknąć mięsa i wyrzucam z obiadu.
Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość