Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem

DANIA WEGETARIAŃSKIE: dania bezmięsne, przepisy na dania z warzywami, soją, makaronem, serem, baza pomysłów czym zastąpić mięso.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem

Postautor: abrakadabra » 14 lis 2012, 10:11

Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
Mąka żytnia drobna
Jaja
Mleko
Woda
Sól
Oliwa z oliwek

Farsz: Hummus
Szpinak liściasty
Dymka
Czosnek
Sól
Pieprz
Masło klarowane
Przygotowanie

Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpinak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.


Obrazek

Deniro
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 17 lis 2012, 00:45
Lokalizacja: kraków

Postautor: Deniro » 17 lis 2012, 00:54

Wyglądają świetnie! Wiem, że to trochę śmieszne, ale nie mogę opanować naleśników, zawsze wychodzą mi twarde. Co robię nie tak? Za dużo mąki?
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 17 lis 2012, 22:27

to ja nieskromnie może się wypowiem z faktu, że przez rodzine zostałam okrzyknięta królową naleśników :D

Mój standardowy przepis na naleśniki jest na "oko". Mąka, na pół woda gazowana i mleko, jedno jajko, łyżka oliwy, sól. Ciasto kręcę mikserem i w zasadzie nie można tego nazwać ciastem ponieważ konsystencję mam baaardzo płynną. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale ciasto nawet mi się nie "ciągnie" za patykami od miksera kiedy podniosę go do góry. Potem wylewam bardzo cienką warste ciasta na patelnie. Naleśniki wychodzą mega cienkie, w zasadzie służą mi tylko do tego zeby czymś "przytrzymać" farsz ;)
Awatar użytkownika
alex89
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 07 lis 2012, 13:09
Lokalizacja: Mazowsze

Postautor: alex89 » 19 lis 2012, 14:26

Wyglądają pysznie, będę musiała spróbować :)
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 20 lis 2012, 00:05

Spróbuj koniecznie :)
janka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 60
Rejestracja: 16 lis 2012, 14:57
Lokalizacja: stara maszyna

Postautor: janka » 21 lis 2012, 19:35

Ja robię podobne tylko odchudzoną wersję. Naleśniki smażę w papierze Saga, bez tłuszczu (na patelni) i do ciasta naleśnikowego daję zamiast części mąki otrębów. Naleśniki są wtedy trochę suchsze ale farsz robię bardziej wilgotny i jest super :)
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 21 lis 2012, 22:46

janka, super pomysł z tymi otrębami, co prawda pewnie nie smakują już tak jak te tradycyjne naleśniki ale są świetną alternatywą dla osób na diecie. Spsóbuję takie zrobić gdyż od kilku dni próbuję się w miarę zdrowo odżywiać :)
janka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 60
Rejestracja: 16 lis 2012, 14:57
Lokalizacja: stara maszyna

Postautor: janka » 22 lis 2012, 19:19

Powiem Ci, że jeśli ktoś jest przyzwyczajony do smaku np razowego chleba albo chrupek błonnikowych to nie będzie miał problemu, zależy jeszcze w jakich dasz proporcjach. Kiedyś jadłam pizzę całkowicie na otrębach i powiem szczerze, że smakowała mi. A jeśli chodzi o zdrowe odżywianie to szczerze polecam Ci papier Saga. Można w nim gotować, piec, grillować, smażyć, dekorować itp ma wiele funkcji a miejsca nie zajmuje wiele. Ja przy jego pomocy sporo schudłam. Najlepiej wejdź sobie na stronę sagacook.com i zobacz, jest tam również mnustwo przepisów na zdrowe i nietuczące jedzonko.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 30 lis 2012, 14:31

Zrobiłam wczoraj takie naleśniki z otrębami :D bardzo mi smakowały w szczególności, że wciąż staram się jeść zdrowo. Janka, ta strona ze zdrową żywnością jest super!
janka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 60
Rejestracja: 16 lis 2012, 14:57
Lokalizacja: stara maszyna

Postautor: janka » 07 gru 2012, 19:05

No ja też lubię tę stronę ze względu na przepisy, ale fajne jest to, że co jakiś czas te przepisy są uzupełniane i można próbować czegoś nowego.
Malaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 65
Rejestracja: 14 lis 2009, 00:26

Postautor: Malaga » 09 gru 2012, 14:50

janka, który rozmiar papieru Saga polecasz? bo wiem że jest ich spory wybór, ale mnie zależy na takim "uniwersalnym".

przepis na naleśniki też zgapię, ale papier muszę zakupić :D
Awatar użytkownika
yaska
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 166
Rejestracja: 26 sty 2010, 14:34

Postautor: yaska » 10 gru 2012, 10:15

ja mam ten: http://softmm.com.pl/pl/p/Papier-do-got ... One-Up/404
idealny na dużą blaszkę, pod ciasto ;) no i fajnie się wyciąga, do smażenia przecinam to na pół.
specjalistka_anna
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 28 sie 2017, 07:03

Re: Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem

Postautor: specjalistka_anna » 30 sie 2017, 11:25

Świetny przepis, tylko zamiast masła klarowanego lepiej użyć zdrowszego tłuszczu, np.oleju kokosowego.
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 639
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem

Postautor: AinEingarp » 08 lut 2018, 09:22

Super pomysł! W weekend będę robić hummus, to sprawdzę ten przepis.
flora
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 7
Rejestracja: 29 mar 2018, 14:03
Lokalizacja: Łódź

Re: Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem

Postautor: flora » 29 mar 2018, 14:30

Grillowane naleśniki brzmią obłędnie, ale nie jestem miłośniczką hummusu. Muszę poszukać jakiegoś zamiennika i spróbować je zrobić. Ogólnie powinnam poszukać jakichś inspiracji na dania nie-mięsne, bo mam dość jedzenia mięsa. Od jakiegoś czasu w ogóle nie mogę przełknąć mięsa i wyrzucam z obiadu.


Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość