Ruskie pierogi
-
- Forumowicz
- Posty: 31
- Rejestracja: 07 lip 2012, 18:11
- Lokalizacja: Gdańsk
Ruskie pierogi
Składniki
1/2 kg. mąki pszennej
1 żółtko
1 płaska łyżka masła
230 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
1 kg. ziemniaków
1/2 kg. twarogu półtłustego
2 średnie cebule
sól
pieprz prawdziwy
Przygotowanie
Farsz
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu,gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe,dokładnie je rozgniatamy.
Ja robię to najpierw tłuczkiem do ziemniaków,potem dodaję twaróg i używam blendera,aby masa była niebywale gładka.
Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na patelni,aż ładnie się zarumieni.
Dodaję do masy twarogowo-ziemniaczanej.
Przyprawiam solą i sporą ilością pieprzu prawdziwego.
Wszystko mieszamy do idealnego wymieszania się składników.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę,sól,wbijamy żółtko,dodajemy masło i ręką rozcieramy składniki,aby masło i żółtko dokładnie połączyły się z mąką.
Jedną ręką wlewamy powoli dosyć gorącą wodę,a drugą mieszamy ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Zagniatamy ciasto,aby było idealnie gładkie.
Ja w międzyczasie gotuję w garnku z pokrywką osoloną wodę i gdy ciasto jest już zagniecione przekładam je do plastikowej miski i przykrywam szczelnie mocno nagrzaną pokrywką.Dzięki temu ciasto nie wysycha i jest ciepłe przez cały czas robienia pierogów.
Ciasto wałkujemy na dosyć cienkie placki,podsypujemy mąką,gdy niechcący zaczyna się do nas kleić.
Do wykrajania używam kieliszka do czerwonego wina.Rozmiarem jest idealny do otrzymania pierogów w rozmiarze,jaki możecie zobaczyć na zdjęciu.
W wykrojone krążki wkładamy farsz (u mnie panuje zasada - Im więcej,tym lepiej),sklejamy palcami a później widelcem.Dzięki temu pierożki mają ładne falbanki i nie rozklejają się.
Pierogi partiami wrzucamy na gotującą się osoloną wodę.
Gdy wypłyną wyjmujemy je i układamy na talerzu,najlepiej tak,aby nie stykały się ze sobą do momentu wystygnięcia.
Podajemy ze skwarkami i polane lekko tłuszczykiem jaki powstał przy smażeniu boczku.
Pierogi smakują również idealnie odgrzewane na patelni.
Podawać polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, smaczbe są też ze skwarkami z chudego boczku lub podwędzanej wędliny.
Na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku w naczyniu żarodopornym.
SMACZNEGO!
1/2 kg. mąki pszennej
1 żółtko
1 płaska łyżka masła
230 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
1 kg. ziemniaków
1/2 kg. twarogu półtłustego
2 średnie cebule
sól
pieprz prawdziwy
Przygotowanie
Farsz
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu,gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe,dokładnie je rozgniatamy.
Ja robię to najpierw tłuczkiem do ziemniaków,potem dodaję twaróg i używam blendera,aby masa była niebywale gładka.
Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na patelni,aż ładnie się zarumieni.
Dodaję do masy twarogowo-ziemniaczanej.
Przyprawiam solą i sporą ilością pieprzu prawdziwego.
Wszystko mieszamy do idealnego wymieszania się składników.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę,sól,wbijamy żółtko,dodajemy masło i ręką rozcieramy składniki,aby masło i żółtko dokładnie połączyły się z mąką.
Jedną ręką wlewamy powoli dosyć gorącą wodę,a drugą mieszamy ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Zagniatamy ciasto,aby było idealnie gładkie.
Ja w międzyczasie gotuję w garnku z pokrywką osoloną wodę i gdy ciasto jest już zagniecione przekładam je do plastikowej miski i przykrywam szczelnie mocno nagrzaną pokrywką.Dzięki temu ciasto nie wysycha i jest ciepłe przez cały czas robienia pierogów.
Ciasto wałkujemy na dosyć cienkie placki,podsypujemy mąką,gdy niechcący zaczyna się do nas kleić.
Do wykrajania używam kieliszka do czerwonego wina.Rozmiarem jest idealny do otrzymania pierogów w rozmiarze,jaki możecie zobaczyć na zdjęciu.
W wykrojone krążki wkładamy farsz (u mnie panuje zasada - Im więcej,tym lepiej),sklejamy palcami a później widelcem.Dzięki temu pierożki mają ładne falbanki i nie rozklejają się.
Pierogi partiami wrzucamy na gotującą się osoloną wodę.
Gdy wypłyną wyjmujemy je i układamy na talerzu,najlepiej tak,aby nie stykały się ze sobą do momentu wystygnięcia.
Podajemy ze skwarkami i polane lekko tłuszczykiem jaki powstał przy smażeniu boczku.
Pierogi smakują również idealnie odgrzewane na patelni.
Podawać polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, smaczbe są też ze skwarkami z chudego boczku lub podwędzanej wędliny.
Na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku w naczyniu żarodopornym.
SMACZNEGO!
-
- Level 1
- Posty: 333
- Rejestracja: 09 lis 2017, 00:27
Re: Ruskie pierogi
DOdaj do farszu czosnek, świetnie podnosi smak:)
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Ruskie pierogi
Czosnek do pierogów ruskich? Moim zdaniem w ogóle nie pasuje.
-
- Level 1
- Posty: 333
- Rejestracja: 09 lis 2017, 00:27
Re: Ruskie pierogi
Oj bardzo pasuje:) Spróbuj. Nauczyłam się tego od babci i naprawdę świetnie podnosi smak.
-
- Forumowicz
- Posty: 50
- Rejestracja: 02 lip 2019, 15:00
Re: Ruskie pierogi
Hej
Ja kiedy nie mam czasu na gotowanie bardzo często korzystam z gotowych dań. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć gotowe posiłki, które są pyszne, zdrowe i nie zawierają niepotrzebnych, niezdrowych substancji. Ostatnio jadłam pierogi bezglutenowe ruskie i muszę przyznać, że były naprawdę pyszne! Serdecznie polecam!
Ja kiedy nie mam czasu na gotowanie bardzo często korzystam z gotowych dań. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć gotowe posiłki, które są pyszne, zdrowe i nie zawierają niepotrzebnych, niezdrowych substancji. Ostatnio jadłam pierogi bezglutenowe ruskie i muszę przyznać, że były naprawdę pyszne! Serdecznie polecam!
-
- Forumowicz
- Posty: 89
- Rejestracja: 07 sty 2020, 00:48
Re: Ruskie pierogi
Ostatnio poszalałam na zakupach. Myślicie, że przy pierogach przyda mi się maszynka do tarcia ziemniaków?
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Ruskie pierogi
Przy ruskich na pewno. Aczkolwiek nie wiem, czy mi by się do tego chciała specjalnie wyciągać osobny sprzęt.
-
- Forumowicz
- Posty: 1
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:33
Re: Ruskie pierogi
Z racji, że jestem nowa, chciałam się przywitać, więc cześć wszystkim !
-
- Forumowicz
- Posty: 88
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:39
Re: Ruskie pierogi
A lubicie pierogi z serem i z https://www.bee.pl/9080-kasza-gryczana? Też są przepyszne i stanowią świetną alternatywę dla ruskich.
Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość