Kuleczki orkiszowe z cieciorki

DANIA WEGETARIAŃSKIE: dania bezmięsne, przepisy na dania z warzywami, soją, makaronem, serem, baza pomysłów czym zastąpić mięso.
oxytocin
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 18 wrz 2012, 10:23
Lokalizacja: Kraków

Kuleczki orkiszowe z cieciorki

Postautor: oxytocin » 18 wrz 2012, 10:28

Przepis pochodzi ze strony www.tast.pl

Składniki:
300 g cieciorki, 2 l wody, 8 łyżek drobnych płatków orkiszowych, 2 ząbki czosnku (rozgniecione), 1 łyżka kminku/bertramu/galangi/gałki muszkatołowej, szczypta soli/piepru, olej słonecznikowy do smażenia.

Wykonanie:
Cieciorkę namoczyć wieczorem przed planowanym przygotowywaniem potrawy, odcedzić, osuszyć, wylać wodę. Gotować w świeżej wodzie, nastepnie zmielić dwukrotnie przepuszczając przez maszynkę do mielenia, wymieszać z płatkami i przyprawami a z powstałego ciasta uformować 3-centymetrowe kuleczki. Smażyć na oleju słonecznikowym aż nabiorą zlotego koloru, odsączyć. Podawać na ciepło lub na zimno z sosem migdałowym.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 20 wrz 2012, 14:57

oxytocin, dziękujemy serdecznie za przepis (w szczególności że cieciorka jest mega zdrowa!)
mruczek15
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 09 paź 2012, 23:03
Lokalizacja: Kraków

Postautor: mruczek15 » 09 paź 2012, 23:16

A gdzie kupujesz cieciorkę?

Ta z tast.pl jest ok?
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 10 paź 2012, 09:46

dachowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 22
Rejestracja: 24 lip 2012, 10:25
Lokalizacja: Kraków

Postautor: dachowiec » 04 sty 2013, 17:15

Cieciorka jest pyszna! Wczoraj robiłem z nią sos/zupę pomidorową bo nie wiem jak to nazwać.

A co do zakupów, do ekologicznego chocdzić mi się nie chce, a cieciorkę kupuję w zwykłym kefirku...

Natomiast, tast.pl zainteresował mnie, nie omieszkam sprawdzić bo widać, że mają fajne produkty w niskich cenach. Żelki bez żelatyny mnie zainteresowały :)

Pójdą na pierwszy ogień ;p
lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 07 sty 2013, 15:24

ja znam taki sprawdzony przepis na TAPAS z CIECIORKI I CHORIZO

skladniki
3/4 szklanki suchej cieciorki
1 palka cynamonu
1 cebula, posiekana
ok 350g hiszpanskiego chorizo, pokrojone na plastry (ja robila z meksykanskim, ktore jest z miesa surowego)
1 lisc laurowy
4 szklanki bulionu/wywaru drobiowego
1 zabek czosnku, posiekany
1 lyzka posiekanej pietruszki
4 gozdziki
2 lyzki oliwy z oliwek
szczypta suszonego tymianku

wykonanie:
Namoczyc cieciorke w duzej ilosci wody przez noc. Dobrze osuszyc, wlozyc do duzego garnka, dodac lisc laurowy, gozdziki, cynamon, bulion i 5 szklanek wody.Zagotowac i gotowac na duzym ogniuprzez godzine, albo dopoki cieciorka nie zmieknie. Jesli potrzeba wiecej czasu, dodac nieco wody. Powinno zostac odrobina plynu w garnku. wyjac lisc laurowy, gozdziki i cynamon.
Na patelni podgrzac oliwe, dodac cebule i smazyc na srednim ogniu przez okolo 3 minuty albo do zeszklenia. Dodac czosnek, tymianeki smazyc, mieszajac, przez kolenja minute. zwiekszyc ogien do srednio-duzego, dodac chorizo i smazyc prze okolo 3 minuty. Dodac cieciorke z plynem z gotowania, dobrze wymieszac, i pogotwac dopoki wszysko bedzie cieple.zdjac z ognia i dodac pietruszke. jesli za moalo slone mozna dodac soli. dodac swiezo zmielony czarny pieprz.
moze byc podawane gorace lub w temperaturze pokojowej.

Najlepiej będzie jeśli użyjecie patelni stalowej, wtedy nie ma obaw, że czosnek się nie przypali co często się przytrafia jeśli w przepisie mamy napisane, żeby dodać ją do podsmażenia z cebulą, akurat stal pozwala na dłuższe smażenie czosnku ze względu na inne nagrzewanie tego metalu, a takie akcesoria nie sa wcale drogie, ja kupiłam swoją na wyprzedaży online za 79 zł ;)
miaumiau
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 34
Rejestracja: 10 lip 2012, 10:20
Lokalizacja: kraków

Postautor: miaumiau » 16 sty 2013, 21:03

Tapas mnie przekonało :D A jak już zaczynać gotowanie takie, to z grubej rury. Zamówienie na tast.pl poszło :)
kermit
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 16
Rejestracja: 20 gru 2012, 20:16
Lokalizacja: kraków

Postautor: kermit » 18 lut 2013, 19:43

miaumiau jak szybko doszło do Ciebie zamówienie z tast.pl ?
miaumiau
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 34
Rejestracja: 10 lip 2012, 10:20
Lokalizacja: kraków

Postautor: miaumiau » 23 lut 2013, 21:35

A wiesz co z tast szybko przychodzi. Średnio dwa, góra trzy dni idzie, także spoko jeżeli chodzi o czas wysyłki :)
pralka
Level 1
Level 1
Posty: 270
Rejestracja: 10 gru 2012, 09:25
Lokalizacja: Płock

Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki

Postautor: pralka » 18 sie 2015, 11:13

Ależ to przepysznie brzmi!
Awatar użytkownika
annaka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 39
Rejestracja: 21 cze 2016, 11:52
Lokalizacja: Polska

Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki

Postautor: annaka » 02 wrz 2016, 11:28

Przepis na kulki wydaje się prosty :D
szyna
Level 2
Level 2
Posty: 585
Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
Lokalizacja: katowice

Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki

Postautor: szyna » 17 maja 2017, 12:28

Mnie chyba coś takiego w ogóle by nie podeszło.
igam
Level 1
Level 1
Posty: 333
Rejestracja: 09 lis 2017, 00:27

Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki

Postautor: igam » 27 gru 2018, 22:12

A ja chętnie przygotuję to danie, możne coś zmodyfikuję ale pomysł/przepis podstawowy mi się podoba:)
orzel123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 17 sty 2019, 14:42

Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki

Postautor: orzel123 » 17 sty 2019, 15:02

Bardzo ciekawy przepis. W przyszłości chętnie z niego skorzystam.
jankamor
Level 1
Level 1
Posty: 366
Rejestracja: 07 maja 2018, 13:11

Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki

Postautor: jankamor » 13 maja 2019, 08:25

Bardzo sycące :) Idealne dla wygłodniałych domowników.

Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość