Kuleczki orkiszowe z cieciorki
-
- Forumowicz
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 wrz 2012, 10:23
- Lokalizacja: Kraków
Kuleczki orkiszowe z cieciorki
Przepis pochodzi ze strony www.tast.pl
Składniki:
300 g cieciorki, 2 l wody, 8 łyżek drobnych płatków orkiszowych, 2 ząbki czosnku (rozgniecione), 1 łyżka kminku/bertramu/galangi/gałki muszkatołowej, szczypta soli/piepru, olej słonecznikowy do smażenia.
Wykonanie:
Cieciorkę namoczyć wieczorem przed planowanym przygotowywaniem potrawy, odcedzić, osuszyć, wylać wodę. Gotować w świeżej wodzie, nastepnie zmielić dwukrotnie przepuszczając przez maszynkę do mielenia, wymieszać z płatkami i przyprawami a z powstałego ciasta uformować 3-centymetrowe kuleczki. Smażyć na oleju słonecznikowym aż nabiorą zlotego koloru, odsączyć. Podawać na ciepło lub na zimno z sosem migdałowym.
Składniki:
300 g cieciorki, 2 l wody, 8 łyżek drobnych płatków orkiszowych, 2 ząbki czosnku (rozgniecione), 1 łyżka kminku/bertramu/galangi/gałki muszkatołowej, szczypta soli/piepru, olej słonecznikowy do smażenia.
Wykonanie:
Cieciorkę namoczyć wieczorem przed planowanym przygotowywaniem potrawy, odcedzić, osuszyć, wylać wodę. Gotować w świeżej wodzie, nastepnie zmielić dwukrotnie przepuszczając przez maszynkę do mielenia, wymieszać z płatkami i przyprawami a z powstałego ciasta uformować 3-centymetrowe kuleczki. Smażyć na oleju słonecznikowym aż nabiorą zlotego koloru, odsączyć. Podawać na ciepło lub na zimno z sosem migdałowym.
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 09 paź 2012, 23:03
- Lokalizacja: Kraków
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 22
- Rejestracja: 24 lip 2012, 10:25
- Lokalizacja: Kraków
Cieciorka jest pyszna! Wczoraj robiłem z nią sos/zupę pomidorową bo nie wiem jak to nazwać.
A co do zakupów, do ekologicznego chocdzić mi się nie chce, a cieciorkę kupuję w zwykłym kefirku...
Natomiast, tast.pl zainteresował mnie, nie omieszkam sprawdzić bo widać, że mają fajne produkty w niskich cenach. Żelki bez żelatyny mnie zainteresowały
Pójdą na pierwszy ogień ;p
A co do zakupów, do ekologicznego chocdzić mi się nie chce, a cieciorkę kupuję w zwykłym kefirku...
Natomiast, tast.pl zainteresował mnie, nie omieszkam sprawdzić bo widać, że mają fajne produkty w niskich cenach. Żelki bez żelatyny mnie zainteresowały
Pójdą na pierwszy ogień ;p
-
- Forumowicz
- Posty: 185
- Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
- Lokalizacja: katowice
ja znam taki sprawdzony przepis na TAPAS z CIECIORKI I CHORIZO
skladniki
3/4 szklanki suchej cieciorki
1 palka cynamonu
1 cebula, posiekana
ok 350g hiszpanskiego chorizo, pokrojone na plastry (ja robila z meksykanskim, ktore jest z miesa surowego)
1 lisc laurowy
4 szklanki bulionu/wywaru drobiowego
1 zabek czosnku, posiekany
1 lyzka posiekanej pietruszki
4 gozdziki
2 lyzki oliwy z oliwek
szczypta suszonego tymianku
wykonanie:
Namoczyc cieciorke w duzej ilosci wody przez noc. Dobrze osuszyc, wlozyc do duzego garnka, dodac lisc laurowy, gozdziki, cynamon, bulion i 5 szklanek wody.Zagotowac i gotowac na duzym ogniuprzez godzine, albo dopoki cieciorka nie zmieknie. Jesli potrzeba wiecej czasu, dodac nieco wody. Powinno zostac odrobina plynu w garnku. wyjac lisc laurowy, gozdziki i cynamon.
Na patelni podgrzac oliwe, dodac cebule i smazyc na srednim ogniu przez okolo 3 minuty albo do zeszklenia. Dodac czosnek, tymianeki smazyc, mieszajac, przez kolenja minute. zwiekszyc ogien do srednio-duzego, dodac chorizo i smazyc prze okolo 3 minuty. Dodac cieciorke z plynem z gotowania, dobrze wymieszac, i pogotwac dopoki wszysko bedzie cieple.zdjac z ognia i dodac pietruszke. jesli za moalo slone mozna dodac soli. dodac swiezo zmielony czarny pieprz.
moze byc podawane gorace lub w temperaturze pokojowej.
Najlepiej będzie jeśli użyjecie patelni stalowej, wtedy nie ma obaw, że czosnek się nie przypali co często się przytrafia jeśli w przepisie mamy napisane, żeby dodać ją do podsmażenia z cebulą, akurat stal pozwala na dłuższe smażenie czosnku ze względu na inne nagrzewanie tego metalu, a takie akcesoria nie sa wcale drogie, ja kupiłam swoją na wyprzedaży online za 79 zł
skladniki
3/4 szklanki suchej cieciorki
1 palka cynamonu
1 cebula, posiekana
ok 350g hiszpanskiego chorizo, pokrojone na plastry (ja robila z meksykanskim, ktore jest z miesa surowego)
1 lisc laurowy
4 szklanki bulionu/wywaru drobiowego
1 zabek czosnku, posiekany
1 lyzka posiekanej pietruszki
4 gozdziki
2 lyzki oliwy z oliwek
szczypta suszonego tymianku
wykonanie:
Namoczyc cieciorke w duzej ilosci wody przez noc. Dobrze osuszyc, wlozyc do duzego garnka, dodac lisc laurowy, gozdziki, cynamon, bulion i 5 szklanek wody.Zagotowac i gotowac na duzym ogniuprzez godzine, albo dopoki cieciorka nie zmieknie. Jesli potrzeba wiecej czasu, dodac nieco wody. Powinno zostac odrobina plynu w garnku. wyjac lisc laurowy, gozdziki i cynamon.
Na patelni podgrzac oliwe, dodac cebule i smazyc na srednim ogniu przez okolo 3 minuty albo do zeszklenia. Dodac czosnek, tymianeki smazyc, mieszajac, przez kolenja minute. zwiekszyc ogien do srednio-duzego, dodac chorizo i smazyc prze okolo 3 minuty. Dodac cieciorke z plynem z gotowania, dobrze wymieszac, i pogotwac dopoki wszysko bedzie cieple.zdjac z ognia i dodac pietruszke. jesli za moalo slone mozna dodac soli. dodac swiezo zmielony czarny pieprz.
moze byc podawane gorace lub w temperaturze pokojowej.
Najlepiej będzie jeśli użyjecie patelni stalowej, wtedy nie ma obaw, że czosnek się nie przypali co często się przytrafia jeśli w przepisie mamy napisane, żeby dodać ją do podsmażenia z cebulą, akurat stal pozwala na dłuższe smażenie czosnku ze względu na inne nagrzewanie tego metalu, a takie akcesoria nie sa wcale drogie, ja kupiłam swoją na wyprzedaży online za 79 zł
-
- Forumowicz
- Posty: 34
- Rejestracja: 10 lip 2012, 10:20
- Lokalizacja: kraków
-
- Forumowicz
- Posty: 16
- Rejestracja: 20 gru 2012, 20:16
- Lokalizacja: kraków
-
- Forumowicz
- Posty: 34
- Rejestracja: 10 lip 2012, 10:20
- Lokalizacja: kraków
-
- Level 1
- Posty: 270
- Rejestracja: 10 gru 2012, 09:25
- Lokalizacja: Płock
Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki
Ależ to przepysznie brzmi!
- annaka
- Forumowicz
- Posty: 39
- Rejestracja: 21 cze 2016, 11:52
- Lokalizacja: Polska
Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki
Przepis na kulki wydaje się prosty
-
- Level 2
- Posty: 585
- Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
- Lokalizacja: katowice
Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki
Mnie chyba coś takiego w ogóle by nie podeszło.
-
- Level 1
- Posty: 333
- Rejestracja: 09 lis 2017, 00:27
Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki
A ja chętnie przygotuję to danie, możne coś zmodyfikuję ale pomysł/przepis podstawowy mi się podoba:)
-
- Forumowicz
- Posty: 10
- Rejestracja: 17 sty 2019, 14:42
Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki
Bardzo ciekawy przepis. W przyszłości chętnie z niego skorzystam.
-
- Level 1
- Posty: 366
- Rejestracja: 07 maja 2018, 13:11
Re: Kuleczki orkiszowe z cieciorki
Bardzo sycące Idealne dla wygłodniałych domowników.
Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość