Spaghetti aglio e olio
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Spaghetti aglio e olio
Spaghetti aglio e olio
Niesamowicie proste i pyszne danie. Coś dla miłosników oliwy i czosnku, czyli m.in. dla mnie We Włoszech byłam dawno temu z moim Ojcem, miałam jakieś… 12 lat. Wenecja wywarła na mnie wielkie wrażenie i bardzo chciałabym do niej wrócić, ale przyznam szczerze, że jedzenie było… średnie Pizza normalna, a gnocchi niesmaczne. Mam podejrzenia, że były to zmielone resztki z kolacji dnia poprzedniego zbite w kluski po prostu. Ot moje kulinarne wspomnienia z wycieczki! Ale wracając do tematu. Jedząc dzisiejszy obiad wyobrażałam sobie, że tak własnie smakuje Italia…
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
oliwa z pierwszego tłoczenia extra vergin (inne smakują jak olej)
posiekane lub rozgniecione 4 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich, a rewelacyjna byłaby zsiekana świeża bazylia lub oregano
szczypta soli
ewentualnie jakiś dodatek: ser pleśniowy, kapary, oliwki, suszone pomidory, ale to już w wersji na bogato
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie w miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i czosnkiem. Gotowy makaron hartujemy zimną wodą, ale niezbyt długo, by makaron nie wystygł. Przelewamy sosem i mieszamy, aby oblepił wszystkie nitki. Wykładamy na talerze i posypujemy dodatkiem, jesli taki zaplanowaliśmy. Pyszny obiad w 15 minut gotowy!
Niesamowicie proste i pyszne danie. Coś dla miłosników oliwy i czosnku, czyli m.in. dla mnie We Włoszech byłam dawno temu z moim Ojcem, miałam jakieś… 12 lat. Wenecja wywarła na mnie wielkie wrażenie i bardzo chciałabym do niej wrócić, ale przyznam szczerze, że jedzenie było… średnie Pizza normalna, a gnocchi niesmaczne. Mam podejrzenia, że były to zmielone resztki z kolacji dnia poprzedniego zbite w kluski po prostu. Ot moje kulinarne wspomnienia z wycieczki! Ale wracając do tematu. Jedząc dzisiejszy obiad wyobrażałam sobie, że tak własnie smakuje Italia…
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
oliwa z pierwszego tłoczenia extra vergin (inne smakują jak olej)
posiekane lub rozgniecione 4 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich, a rewelacyjna byłaby zsiekana świeża bazylia lub oregano
szczypta soli
ewentualnie jakiś dodatek: ser pleśniowy, kapary, oliwki, suszone pomidory, ale to już w wersji na bogato
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie w miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i czosnkiem. Gotowy makaron hartujemy zimną wodą, ale niezbyt długo, by makaron nie wystygł. Przelewamy sosem i mieszamy, aby oblepił wszystkie nitki. Wykładamy na talerze i posypujemy dodatkiem, jesli taki zaplanowaliśmy. Pyszny obiad w 15 minut gotowy!
-
- Forumowicz
- Posty: 185
- Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
- Lokalizacja: katowice
ja proponuję wszystkim przetestować przepis na przepyszne spaghetti a'la puttanesca, oto składniki i sposób przygotowania:
400 g spaghetti, 1 puszka pomidorów, 60 g kaparów, 5 filecików anchois, 2 strączki papryki chilli, 2 ząbki czosnku, 100 g czarnych oliwek, sól, pieprz, oregano, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, kilka świeżych listków oregano lub natka pietruszki.
Makaron ugotować na półtwardo, czyli al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory wraz z zalewą. Wrzucić posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawić do smaku solą.
Makaron włożyć do sosu i podgrzewać razem przez chwilę. Podawać na ogrzanych wcześniej talerzach posypane listkami oregano lub natką pietruszki.
jeśli macie więcej gości i nie wiecie ile potrzebne będzie makaronu najlepiej skorzystać z miarki do spaghetti, ostatnio kupiłam sobie taką w klubie zakupowym Złote Wyprzedaże i nie ukrywam, że bardzo ułatwia mi codzienne życie, wygląda to dokładnie tak:
400 g spaghetti, 1 puszka pomidorów, 60 g kaparów, 5 filecików anchois, 2 strączki papryki chilli, 2 ząbki czosnku, 100 g czarnych oliwek, sól, pieprz, oregano, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, kilka świeżych listków oregano lub natka pietruszki.
Makaron ugotować na półtwardo, czyli al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory wraz z zalewą. Wrzucić posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawić do smaku solą.
Makaron włożyć do sosu i podgrzewać razem przez chwilę. Podawać na ogrzanych wcześniej talerzach posypane listkami oregano lub natką pietruszki.
jeśli macie więcej gości i nie wiecie ile potrzebne będzie makaronu najlepiej skorzystać z miarki do spaghetti, ostatnio kupiłam sobie taką w klubie zakupowym Złote Wyprzedaże i nie ukrywam, że bardzo ułatwia mi codzienne życie, wygląda to dokładnie tak:
-
- Forumowicz
- Posty: 5
- Rejestracja: 06 sty 2014, 20:06
Re: Spaghetti aglio e olio
Bardzo fajny, prosty przepis. Ja zawsze dodaję trochę suszonych pomidorów
-
- Level 1
- Posty: 270
- Rejestracja: 10 gru 2012, 09:25
- Lokalizacja: Płock
Re: Spaghetti aglio e olio
To moje ulubione spaghetti.
-
- Level 3
- Posty: 1054
- Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
- Lokalizacja: Stąd ;)
Re: Spaghetti aglio e olio
Przepis na spaghetti a'la puttanesca - pychota! Muszę kiedyś zrobić!
-
- Level 2
- Posty: 585
- Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
- Lokalizacja: katowice
Re: Spaghetti aglio e olio
Ja także zawsze kombinuję ze spaghetti, mam ochotę samej zrobić sos tradycyjny. Tylko szukam dobrego przepisu.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Spaghetti aglio e olio
A to ja lubię minimalizm. Dlatego spaghetti aglio e olio mi bardzo smakuje.
-
- Forumowicz
- Posty: 177
- Rejestracja: 16 gru 2016, 15:21
Re: Spaghetti aglio e olio
O wow! Rewelacja! W ogóle kocham włoskie przysmaki a już pizza to najlepsza rzecz pod słońcem. Czasami lecę po kolei z tego rankingu warszawskich pizzerii i testuję która lepsza Już mam swoje typy.
-
- Forumowicz
- Posty: 54
- Rejestracja: 22 cze 2017, 21:44
Re: Spaghetti aglio e olio
O, w ogóle fajna sprawa taki ranking, który porządkuje pizzerie. Bytom mój też mógłby mieć coś takiego. Swoją drogą, jeśli chodzi o włoską pizzę, to u nas mogę polecić http://superfranco.pl/bytom/ - nie wiem, czy ktoś z Was kojarzy, ale naprawdę jeden z lepszych lokali z pizzą na dowóz.
-
- Level 2
- Posty: 585
- Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
- Lokalizacja: katowice
Re: Spaghetti aglio e olio
Faktycznie wygląda smakowicie.
- agaa
- Forumowicz
- Posty: 88
- Rejestracja: 28 wrz 2016, 10:02
Re: Spaghetti aglio e olio
Mieszkałam we Włoszech 5 lat, mam tam rodzinę.
Spaghetti aglio e olio to moje ulubione danie makaronowe - ale do przepisu autorki mam jedno zastrzeżenie. Otóż makaronu nie hartujemy:) Włosi nie hartują ich makaronu, który jest z semoliny, jest lepki i na taki makaron właśnie dajemy sos, który przylega do makaronu.
I na wzór właśnie włoskiej kuchni nie kupuję makaronu pszennego, bo jest bardziej kaloryczny i ma tendencję do rozgotowywania się. Makaron z semoliny (pszenica DURUM) jest mniej kaloryczny i się nie rozgotowuje i wg mojej subiektywnej oceny jest lepszy.
Spaghetti aglio e olio to moje ulubione danie makaronowe - ale do przepisu autorki mam jedno zastrzeżenie. Otóż makaronu nie hartujemy:) Włosi nie hartują ich makaronu, który jest z semoliny, jest lepki i na taki makaron właśnie dajemy sos, który przylega do makaronu.
I na wzór właśnie włoskiej kuchni nie kupuję makaronu pszennego, bo jest bardziej kaloryczny i ma tendencję do rozgotowywania się. Makaron z semoliny (pszenica DURUM) jest mniej kaloryczny i się nie rozgotowuje i wg mojej subiektywnej oceny jest lepszy.
- annaka
- Forumowicz
- Posty: 39
- Rejestracja: 21 cze 2016, 11:52
- Lokalizacja: Polska
Re: Spaghetti aglio e olio
Jeszcze można dodać papryczkę chilii do czosnku i oliwy i też jest proste, szybkie i bardzo smaczne jak ktoś lubi makaron na ostro.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Spaghetti aglio e olio
U mnie to kryzysowe danie. Robię je zawsze, jak nie mam czasu.
-
- Level 2
- Posty: 761
- Rejestracja: 26 sie 2016, 02:10
Re: Spaghetti aglio e olio
Pyszne makarony, ale i nie tylko dostaniesz w pizzerii https://hyyper.pl smak mówi sam za siebie, wszystko bardzo świeże i pachnące, cenowo też nie najgorzej
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Spaghetti aglio e olio
Ja nie lubię zamawiać makaronów w knajpkach. Najczęściej nie są wcale lepsze od tych, co sama robię.
Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość