Wiosenna wariacja na temat pesto
Gdy byłam mała, przekomarzaliśmy się, że kolor zielony to kolor przyciągający głupich… Dziś ośmielę się stwierdzić, że to kolor ludzi szczęśliwych… Odczyniam więc czary, przeganiam pecha i gotuję spaghetti z zielonym pesto.
Od samego rana dzień zapowiadał się kulawo i tak też się ciągnie… Zaspałam, urwałam zawias w szafce i zepsuła się pralka… I to wszystko przed obiadem… Mam nadzieję, że to już koniec atrakcji na dziś.
Po wszystkich tych przygodach wcale nie miałam ochoty gotować, ale przecież nie mogłam pozwolić, by burczało nam w brzuchach z głodu. Na szczęście to danie nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem tak, jakbym wiele godzin spędziła w kuchni. Spaghetti to chyba ulubione danie większości dzieci. W tej odsłonie pojawiło się na talerzach moich pociech po raz pierwszy. Zamieniłam czosnek na delikatny szczypiorek i część bazylii na pachnącą pietruszkę. Cel osiągnięty – smakowało…
Lista składników potrzebnych do przygotowania dania:
makaron spaghetti
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku – ja miałam ten grubszy,
2-3 gałązki bazylii
1/2 szklanki startego twardego żółtego sera
1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
szczypta soli
Zioła umyłam i dokładnie osuszyłam na ściereczce. W blenderze zmieliłam dokładnie zioła i ser, a gdy zostały tylko niewielkie drobinki, cienkim strumieniem wlałam oliwę, nie przerywając miksowania. W tym czasie ugotowałam makaron wg przepisu na opakowaniu uważając by się nie rozgotował. Gdy wszystkie składniki się połączyły, wyjęłam moje pesto z miski blendera i połączyłam ze świeżo ugotowanym makaronem.
To jedno z mniej pracochłonnych dań, jakie znam. Większość czynności robi za nas blender. Lubimy takie dania…
Smacznego
Wiosenna wariacja na temat pesto
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 cze 2018, 22:32
Re: Wiosenna wariacja na temat pesto
O matko! Nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję. Uwielbiam pesto, niestety, czasem nie mam zwyczajnie czasu by ugotować dobry sos. Dlatego korzystam z gotowych wyrobów (http://www.limpol.pl/oferta/detal/pasty-warzywne ), są dobre i w niezbyt wygórowanej cenie. W czasie wolnym jednak chętnie wypróbuję przepis na domowe pesto. Obecnie mój blender nie działa i zastanawiam się nad dobrą alternatywą - czy istnieje jakiś inny sposób rozdrobnienia składników?
-
- Forumowicz
- Posty: 6
- Rejestracja: 18 wrz 2018, 12:02
Re: Wiosenna wariacja na temat pesto
Brzmi pysznie!!! Uwielbiam pesto w każdej wariacji, więc chętnie i to bym przetestowała.
-
- Level 2
- Posty: 585
- Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
- Lokalizacja: katowice
Re: Wiosenna wariacja na temat pesto
Akurat nie przepadam za pesto, choć ostatnio ta potrawa podbija serwisy kulinarne:-).
-
- Forumowicz
- Posty: 3
- Rejestracja: 01 sie 2019, 17:01
Re: Wiosenna wariacja na temat pesto
Własnoręcznie przygotowane pesto smakuje najlepiej!! Ono z pewnością bije wszystkie inne na głowę:D Zielone pesto śródziemnomorskie przepis ze strony Atelier Smaku jak dla mnie to hit! Cudownie smakuje z makaronem i niesamowicie pachnie!
Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość