Frittata ze szpinakiem
Składniki
6 dużych jajek
2 pomidory
garść szpinaku typu baby
2-3 plasterki sera żółtego
2-3 plasterki szynki
szczypiorek
świeże zioła: listki bazylii / tymianku
papryka chili do smaku
sól i pieprz
Etapy przygotowania
Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę, a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.
Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.
Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem.
Frittata ze szpinakiem
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 16
- Rejestracja: 09 kwie 2020, 18:29
Re: Frittata ze szpinakiem
a mozna tez to zrobic w piekarniku, jesli tak to w ilu stopniach?
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Frittata ze szpinakiem
Pewnie, że można. Ja robię w 180 stopniach.
-
- Level 1
- Posty: 313
- Rejestracja: 14 paź 2019, 21:12
Re: Frittata ze szpinakiem
Nie jadłam, nie robiłam, ale brzmi super, więc dzięki za pomysł na jutrzejsze śniadanie!
Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość