Frittata ze szpinakiem

DANIA WEGETARIAŃSKIE: dania bezmięsne, przepisy na dania z warzywami, soją, makaronem, serem, baza pomysłów czym zastąpić mięso.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Frittata ze szpinakiem

Postautor: abrakadabra » 13 wrz 2012, 09:58

Frittata ze szpinakiem

Składniki

6 dużych jajek
2 pomidory
garść szpinaku typu baby
2-3 plasterki sera żółtego
2-3 plasterki szynki
szczypiorek
świeże zioła: listki bazylii / tymianku
papryka chili do smaku
sól i pieprz

Etapy przygotowania

Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę, a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.

W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.

Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.

Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem.

Obrazek

Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość