Spaghetti aglio e olio

DANIA WEGETARIAŃSKIE: dania bezmięsne, przepisy na dania z warzywami, soją, makaronem, serem, baza pomysłów czym zastąpić mięso.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Spaghetti aglio e olio

Postautor: abrakadabra » 17 wrz 2012, 09:47

Spaghetti aglio e olio

Niesamowicie proste i pyszne danie. Coś dla miłosników oliwy i czosnku, czyli m.in. dla mnie :) We Włoszech byłam dawno temu z moim Ojcem, miałam jakieś… 12 lat. Wenecja wywarła na mnie wielkie wrażenie i bardzo chciałabym do niej wrócić, ale przyznam szczerze, że jedzenie było… średnie ;) Pizza normalna, a gnocchi niesmaczne. Mam podejrzenia, że były to zmielone resztki z kolacji dnia poprzedniego zbite w kluski po prostu. Ot moje kulinarne wspomnienia z wycieczki! ;) Ale wracając do tematu. Jedząc dzisiejszy obiad wyobrażałam sobie, że tak własnie smakuje Italia…

Składniki:

250 g makaronu spaghetti
oliwa z pierwszego tłoczenia extra vergin (inne smakują jak olej)
posiekane lub rozgniecione 4 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich, a rewelacyjna byłaby zsiekana świeża bazylia lub oregano
szczypta soli
ewentualnie jakiś dodatek: ser pleśniowy, kapary, oliwki, suszone pomidory, ale to już w wersji na bogato :)

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie w miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i czosnkiem. Gotowy makaron hartujemy zimną wodą, ale niezbyt długo, by makaron nie wystygł. Przelewamy sosem i mieszamy, aby oblepił wszystkie nitki. Wykładamy na talerze i posypujemy dodatkiem, jesli taki zaplanowaliśmy. Pyszny obiad w 15 minut gotowy!

Obrazek

lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 04 sty 2013, 09:26

ja proponuję wszystkim przetestować przepis na przepyszne spaghetti a'la puttanesca, oto składniki i sposób przygotowania:
400 g spaghetti, 1 puszka pomidorów, 60 g kaparów, 5 filecików anchois, 2 strączki papryki chilli, 2 ząbki czosnku, 100 g czarnych oliwek, sól, pieprz, oregano, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, kilka świeżych listków oregano lub natka pietruszki.

Makaron ugotować na półtwardo, czyli al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory wraz z zalewą. Wrzucić posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawić do smaku solą.
Makaron włożyć do sosu i podgrzewać razem przez chwilę. Podawać na ogrzanych wcześniej talerzach posypane listkami oregano lub natką pietruszki.

jeśli macie więcej gości i nie wiecie ile potrzebne będzie makaronu najlepiej skorzystać z miarki do spaghetti, ostatnio kupiłam sobie taką w klubie zakupowym Złote Wyprzedaże i nie ukrywam, że bardzo ułatwia mi codzienne życie, wygląda to dokładnie tak:

Obrazek
aumone
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 06 sty 2014, 20:06

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: aumone » 06 sty 2014, 20:14

Bardzo fajny, prosty przepis. Ja zawsze dodaję trochę suszonych pomidorów
pralka
Level 1
Level 1
Posty: 270
Rejestracja: 10 gru 2012, 09:25
Lokalizacja: Płock

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: pralka » 18 sie 2015, 11:11

To moje ulubione spaghetti.
Marlena85
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 29
Rejestracja: 29 sie 2016, 12:12
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: Marlena85 » 29 sie 2016, 12:13

Super przepis dzisiaj wypróbuje ;)
trylogia
Level 2
Level 2
Posty: 805
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: trylogia » 01 wrz 2016, 15:20

Przepis na spaghetti a'la puttanesca - pychota! Muszę kiedyś zrobić!
szyna
Level 1
Level 1
Posty: 393
Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
Lokalizacja: katowice

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: szyna » 17 maja 2017, 12:28

Ja także zawsze kombinuję ze spaghetti, mam ochotę samej zrobić sos tradycyjny. Tylko szukam dobrego przepisu.
szam
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 122
Rejestracja: 19 maja 2017, 12:09

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: szam » 14 cze 2017, 14:55

Ja robię spaghetti na super bogato :) Papryka, pomidory, kukurydza... W sumie o oliwkach nie pomyślałam, a na pewno pasowałyby do tego zestawienia :)
W piątek zrobię takie na próbę. Jutro nie, bo jutro idziemy na świąteczny obiad rodzinny do restauracji Gąska :)
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 590
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: AinEingarp » 10 lip 2017, 14:28

A to ja lubię minimalizm. Dlatego spaghetti aglio e olio mi bardzo smakuje.
Marek87
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 114
Rejestracja: 16 gru 2016, 15:21

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: Marek87 » 31 sie 2017, 10:33

O wow! Rewelacja! W ogóle kocham włoskie przysmaki a już pizza to najlepsza rzecz pod słońcem. Czasami lecę po kolei z tego rankingu warszawskich pizzerii i testuję która lepsza :) Już mam swoje typy.
Majkel90
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 22 cze 2017, 21:44

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: Majkel90 » 11 wrz 2017, 00:06

O, w ogóle fajna sprawa taki ranking, który porządkuje pizzerie. Bytom mój też mógłby mieć coś takiego. :D Swoją drogą, jeśli chodzi o włoską pizzę, to u nas mogę polecić http://superfranco.pl/bytom/ - nie wiem, czy ktoś z Was kojarzy, ale naprawdę jeden z lepszych lokali z pizzą na dowóz.
szyna
Level 1
Level 1
Posty: 393
Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
Lokalizacja: katowice

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: szyna » 02 paź 2017, 13:18

Faktycznie wygląda smakowicie.
Awatar użytkownika
agaa
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 34
Rejestracja: 28 wrz 2016, 10:02

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: agaa » 11 paź 2017, 13:14

Mieszkałam we Włoszech 5 lat, mam tam rodzinę.
Spaghetti aglio e olio to moje ulubione danie makaronowe - ale do przepisu autorki mam jedno zastrzeżenie. Otóż makaronu nie hartujemy:) Włosi nie hartują ich makaronu, który jest z semoliny, jest lepki i na taki makaron właśnie dajemy sos, który przylega do makaronu.
I na wzór właśnie włoskiej kuchni nie kupuję makaronu pszennego, bo jest bardziej kaloryczny i ma tendencję do rozgotowywania się. Makaron z semoliny (pszenica DURUM) jest mniej kaloryczny i się nie rozgotowuje i wg mojej subiektywnej oceny jest lepszy.
Awatar użytkownika
annaka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 39
Rejestracja: 21 cze 2016, 11:52
Lokalizacja: Polska

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: annaka » 26 paź 2017, 14:19

Jeszcze można dodać papryczkę chilii do czosnku i oliwy i też jest proste, szybkie i bardzo smaczne jak ktoś lubi makaron na ostro.
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 590
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Spaghetti aglio e olio

Postautor: AinEingarp » 30 paź 2017, 11:22

U mnie to kryzysowe danie. Robię je zawsze, jak nie mam czasu.


Wróć do „DANIA WEGETARIAŃSKIE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość